Реклама / Ads
3| 5324 |21.02.2022 НОВИНИ

Караджов към пътищарите: Сроковете не са изтекли, плащанията ги няма в бюжджета на АПИ, защото не е ясен размерът им

.
Регионалният министър Гроздан Караджов отговори на отвореното писмо на пътищарите, които отново заявиха, че не са получили парите си за извършените ремонтни дейности от държавата. Караджов обаче отсече - в сключените през октомври и ноември 2021 г. споразумения с пътноподдържащите фирми падежът на задълженията по договорите изтича през юни и юли 2022 г. Тоест сроковете за разплащане по тези допълнителните споразумения изтичат в средата на годината.
 

“Плащанията ще се осъществят след осигуряване на средства на МРРБ, респективно на Агенция “Пътна инфраструктура“, с нарочно решение на Министерския съвет. В проектобюджета на АПИ за 2022 г. не са заложени средства за изплащане на натрупаните задължения по договори с надхвърлени стойности, защото не е уточнен точният размер на сумите”, посочиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

 

От МРРБ допълват, че ревизията на наддоговорените дейности за 2021 г. по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа продължава. Дейностите се проверяват от междуведомствена работна група, в която участват съветник на министър-председателя, заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството и на финансите, както и експерти от двете ведомства. 

 

Работната група анализира месечните, допълнителните и извънредните задания, възлагани по договорите за поддържане на републиканските пътища. Други задачи са да се извърши ценови анализ на тези задания, както и да се установи точният размер на дължимите суми. Работната група трябва да установи още дали са приети със сертификати дейности, които не отговарят на заданията, и дали не са възлагани дейности, които не са предмет на договорите за поддръжка.

 

Срокът за работата й изтича в началото на месец май тази година. Дотогава работната група ще излиза с междинни месечни доклади, на базата на които безспорните неразплатени дейности по договорите ще бъдат веднага разплащани. За останалите суми държавата ще проведе преговори с всяка конкретна фирма за всяка конкретна дейност.

 

ФрогНюз припомня още, че през есента на миналата година пътищарите излязоха на няколко демонстрации в столицата и поискаха оставката на тогавашния служебен министър на МРРБ арх. Виолета Комитова. Те настояваха парите за извършените ремонти да бъдат платени. Тогавашният министър Комитова поиска среща с тях, но заяви - на разговорите присъстват посредници, а не реални собственици. Освен това Комитова посочи, че при над 20 хил. строителни фирми в цялата страна, протестиращите са десетки.

 

Протестиращите фирми поискаха да бъдат изплатени 900 милиона лева за извършената от тях дейност, а освен това поискаха и оставката на Комитова, която в крайна сметка изкара мандата си като служебен министър в МРРБ. 


В крайна сметка споразумение бе постигнато миналата година. Комитова и пътните фирми се разбраха, договорите за бъдат прекратени предсрочно, а задълженията - изплатени. От Българската браншова камара “Пътища” обаче алармираха в отворено писмо по-рано днес, че фирмите все още чакат обещаните средства, а в Бюджет 2022 г. няма предвидени средства за разплащане по ангажиментите, поети от Агенция “Пътна инфраструктура”.  

 

Една от първите работни срещи на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов след встъпването му в длъжност беше именно с представители на Браншова камара “Пътища“, заявиха от МРРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3715 |16.02.2022 Министър Караджов: Няма никакъв икономически смисъл в АЕЦ „Белене“ . 2| 3100 |10.02.2022 Караджов: Работната група е двигателят, който ще задвижи отношенията със Северна Македония . 4| 3266 |07.02.2022 Министър Караджов възложи одит на „Автомагистрали“ ЕАД . 4| 3670 |03.02.2022 Гроздан Караджов: По определени маршрути пътищата станаха на юфка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads