Реклама / Ads
1| 3829 |05.01.2018 НОВИНИ

Каракачанов: В някои общности жените бият мъжете

.
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС
Цялостен поглед на начина, по който се вземат решенията в кабинета „Борисов 3” предлага стенограмата от обсъждането на Истанбулската конвенция за защита от домашно насилие.
 

В текста, достъпен на сайта на правителството, се виждат последователните и, в крайна сметка, безплодни опити на вицепремиера Екатерина Захариева и на правосъдния министър Цецка Цачева да убедят националистите (също заместници на Бойко Борисов) Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, че документът нито въвежда „трети пол”, нито развращава децата.

 

И двете тези бяха мощно лансирани от консервативни коментатори и от ляво, и от дясно, а за мегафон им служеха предимно жълти медии. Наблюдатели съзряха в целия сюжет опит за отвличане на вниманието на обществото от скандалите около парк „Пирин” и странния ход на разследването на безпрецедентното шесторно убийство в Нови Искър.

 

Каракачанов настоява Националната програма за превенция и защита от домашно насилие да не бъде приемана заради съмнения, че определени термини „могат да бъдат използвани впоследствие като опит да се налагат нетрадиционни разбирания по отношение на половете, като трети пол, оттам да се претендира за еднополови бракове и т. н. – неща, които сериозно тревожат нашето общество”.

Политиците се скараха заради Истанбулската конвенция и еднополовите браковеПреди дни от ВМРО излязоха с официална позиция, в която категорично се обявиха против ратифицирането на документа

 

Като пример за възможните проблеми той посочва Конвенцията за малцинствата, която след ратифицирането си през 1999 г. довела до множество съдебни дела. Вероятно се визира най-вече казусът със забранената партия ОМО „Илинден”, в хода на който държавата на няколко пъти беше осъдена в Страсбург.

 

Той изрежда и потенциални тъжители срещу България – организациите, участвали в общественото обсъждане на текстовете.

 

Лидерът на ВМРО твърди и че 11 европейски държави не са я приели, като това става повод за остър коментар от страна на Цецка Цачева: „Самият Европейски съюз подписа конвенцията през юни месец 2017 година. Всичките държави членки са подписали, 17 от тях са я ратифицирали. Не е вярно твърдението, че 11 отказват. По тази логика, след като до днешното заседание не е било внесено за разглеждане, някой би се позовал отвън, че и България отказва да ратифицира”.

 

По-късно тя отново поправя Каракачанов по същата тема – без резултат. „Категорично няма да се променя Конституцията, категорично няма да се въвеждат различни бракове, освен тези между мъж и жена, така както е предвидено в Конституцията. Освен това, ползваме правото си, предвидено в самата конвенция, да предложим ратификация с редица резерви там, където текстовете не съответстват на нашето законодателство”, подчертава тя.

 

Според нея има „спекулативно” тълкуване на конвенцията и няма да е добър знак именно държавата начело на ЕС да отлага решението си, при положение, че вече се е провело обществено обсъждане.

 

Вицепремиерът Валери Симеонов обаче не е впечатлен: „По-скоро ме притеснява допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то. (…) България все пак е държава с традиции, слава Богу, имаме още традиции в тази област и не мисля, че трябва ние да бъдем причината те да бъдат променяни и да се даде някаква друга посока, най-малкото защото това няма да се приеме от обществеността и от българския народ”.

 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обяснява отново: „Конвенцията е за защита от домашното насилие и текстовете в нея за обучение от най-ранна детска възраст предвиждат точно създаване на толерантност между мъже и жени, разчупване на стереотипи в част от държавите, че жената може да бъде подлагана на домашно насилие и това да се приема за нормално. Там няма никакъв текст нито за признаване и задължения на държавите, които ще я ратифицират да признаят еднополови бракове, нито текстове, които противоречат на нашата Конституция”.

 

Тя отбелязва, че у нас домашното насилие далеч не е рядко срещано и целта на конвенцията е да въведат задължение на държавата да се грижи за жертвите.

 

Каракачанов обаче вижда нещата по-различно: „Равенството между половете е гарантирано с Конституцията на Република България, в която се казва, че не се прави разлика по отношение на правата на гражданите на база на пол, етнически произход, религиозна принадлежност, образование и т. н. Добре, да предположим, че има проблеми със семейното насилие – да, има в някои общности и това е факт, бият жените, а някъде и жените бият мъжете”.

 

В крайна сметка разбираме и кой в правителството е бил против ратификация на конвенцията: Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Красимир Вълчев, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Валери Симеонов. В крайна сметка текстовете бяха приети със забележката да се изчистят всички възможности за "интерпретация".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8150 |28.12.2017 Каракачанов: Сериозно лоби в ЕС пречи на Банско, да не си говорим за братство и единство . 5| 4918 |21.12.2017 Каракачанов: Не е нормално баба Пенка да атакува сделки на армията . 0| 3690 |21.12.2017 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3848 |20.12.2017 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads