Реклама / Ads
29| 3815 |30.04.2021 НОВИНИ

Каракачанов, Симеонов и Марешки в дружна прегръдка за предсрочните избори?

.
Красимир Каракачанов, Веселин Марешки, Варели Симеонов
След „развода“ преди парламентарните избори на 4 април, НФСБ и ВМРО заговориха за единство на патриотично-консервативните сили. Изглежда, че Валери Симеонов и Красимир Каракачанов отново може да застанат рамо до рамо в политиката. За единство обаче призовава и „Воля“ на Веселин Марешки.
 

Предвид все нарастващите очаквания за предсрочни парламентарни избори естествено настъпи раздвижване и в средите на бившата националистическа коалиция „Обединени патриоти”, която доскоро партнираше на ГЕРБ. Тя се разпадна преди изборите на 4 април, защото всяка от съставляващите я партии реши да тръгне по различен път – ВМРО на Красимир Каракачанов предпочете да се пробва сама, а НФСБ на Валери Симеонов се събра с „Воля”.

 

Сега от формацията на Симеонов обаче излизат с призива, че „на тези избори патриотите трябва да се явим обединени”. Конкретната причина била промените в Изборния кодекс, с които отпадна таванът от 35 избирателни секции в страните извън ЕС, за което твърдят, че ще облагодетелства ДПС и Турция.

 

„Преди шест века разединението предаде страната ни в ръцете на турците. Ще допуснем ли това да се случи и сега – през 2021 г.?”, обръщат се от НФСБ към другите националистически партии и директно посочват, че настоящата ситуация била „резултат на разединението на патриотичните сили след решението на ВМРО за самостоятелно явяване на изборите на 4 април”.

 

От партията на Симеонов апелират за „национално обединение на патриотичните сили, което да даде отпор на неолиберализма, пошлостта и чалгизацията в политиката”. И дори насрочват конкретна дата за провеждането на „национален патриотичен форум” – на 10 май.

 

„Войводите” от ВМРО вероятно ще стиснат протегнатата ръка, тъй като изявленията им показват, че нямат намерение да повтарят опита си за самостоятелно явяване на изборите. Пред БНТ бившият депутат от партията Александър Сиди загатна, че се „очаква обединение на патриотичните сили”. Той уточни, че ВМРО е готово да води разговори с всички формации от „патриотично-консервативното пространство”, ако третият мандат за съставяне на правителство, който ще бъде възложен на БСП, бъде върнат и стане окончателно ясно, че 45-ото Народно събрание си отива. „Очаквам на следващите избори патриотично-консервативното пространство да бъде представено в следващия парламент, защото в този виждаме, че за съжаление има само от либерали наляво”, допълни Сиди.

 

Припомняме, че тази седмица младежите от ВМРО организираха публичен протест срещу същите поправки в Изборния кодекс, срещу които роптае и Симеонов. Младите „войводи“ дори опитаха да сложат турски фес на Тошко Йорданов – председателя на парламентарната група на „Има такъв народ” – партията, която беше основен двигател на промените.

 

Интересното е, че вчера лидерът на „Воля“ Веселин Марешки също заговори да необходимо „обединение на всички истински патриоти в България“. „Това е един от разумните пътища за излизане от тази патова ситуация в политиката. Затова подкрепяме инициативата на популярни и уважавани личности да се обединят в Консервативно-патриотичен кръг“, написа бизнесменът във Фейсбук.

 

При тези обстоятелства е много вероятно на предсрочните парламентарни избори, които очевидно чукат на вратата, Каракачанов, Симеонов и Марешки да се явят дружно прегърнати пред избирателите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3609 |27.04.2021 Първан Симеонов: ИТН приеха, че политиката е шахмат и сега играят партията си добре . 14| 5310 |23.04.2021 Първан Симеонов: Борисов се държи все едно не е на себе си . 7| 4119 |23.04.2021 Прокуратурата поиска ВКС да потвърди 4-годишната присъда на Марешки . 23| 3169 |12.04.2021 Първан Симеонов: При нови избори част от вълната може да отиде при Слави Трифонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads