Реклама / Ads
12| 5942 |28.11.2008 НОВИНИ

Катрин Дей: Не сме убедени, че в България има контрол

.
Не сме убедени, че България е въвела непробиваеми системи за контрол, твърди генералният секретар на ЕК Катрин Дей.
 

 

Във вторник България загуби окончателно 220 милиона евро по програмата ФАР заради липсата на качествен контрол върху евросредствата, слабостите на съдебната система и неефективната борба с корупцията.„Това, което искаме наистина от България, е да покаже резултати, да покаже, че съдебната система работи, че тя е способна да прати нарушителите на съд и че ако те са признати за виновни, си понасят наказанието”, заяви генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей, пред "Дневник".Тя отговаря за Механизма за координация и сътрудничество, с който комисията оценява напредъка на България в областта на правосъдието, съдебната реформа и борбата с корупцията Според нея разбирането в България какво е необходимо да се прави непрекъснато се подобрява. "Все пак очакваме повече резултати. Не искаме сензационни резултати. Очакваме обаче да видим в действие система, която е в състояние да засича проблемите и да се справя с тях", изтъкна тя. Катрин Дей изрази мнението, че има части от българската съдебна система, които трябва да бъдат променени. Мониторинговият механизъм върху правосъдието и вътрешните работи няма да отпадне след първите три години от еврочленството ни и ще действа неопределено време, докато България не изпълни всички заложени в него показатели, съобщи още генералният секретар на Европйската Комисия. "Тригодишният период се отнася само до това докога Европейският съюз може да наложи предпазни мерки на България. Той не засяга механизма за наблюдение и не представлява краен срок за действието му. Тези три години важат само за предпазните клаузи, а самият механизъм ще отпадне едва когато бъдат изцяло изпълнени всичките показатели за напредък", каза Катрин Дей. По думите й много малко е вероятно Европейската комисия да препоръча активиране на предпазни клаузи, защото това би представлявало своеобразно наказателно поведение спрямо страната ни. От Брюксел предпочитат да съдействат на властите у нас да решат оставащите проблеми.

Неофициално представители на ЕК бяха по-директни в коментарите си за поведението на българските власти по отношение на скандалните разкрития в бившия пътен фонд. "Не е работа на Брюксел да им казва какво да правят по тези случаи, но те не правят нищо", каза евроексперт пред „Дневник”. "Във всяка друга страна членка още при разкрития конфликт на интереси в пътния фонд щяха да си заминат двама министри, а шефът на фонда вече да е осъден. В България обаче бившият директор Веселин Георгиев до ден днешен съветва министри, а предишният шеф на Централното звено за финансиране и договаряне Любомир Тушанов се разхожда в скъпи коли, докато разследването срещу него е в застой. Това не би се случило дори в Италия и Гърция", обясни експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 7765 |28.11.2008 Иван Костов: Всичките ми кошмари се сбъднаха . 6| 5489 |27.11.2008 Държавата ще подкрепя младите семейства с ипотеки . 7| 5545 |27.11.2008 Депутатите увеличиха данъчните оценки на недвижимите имоти с 50% . 0| 5393 |27.11.2008 Раул Кастро е готов да се срещне с Барак Обама в Гуантанамо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads