Реклама / Ads
3| 3967 |26.01.2022 НОВИНИ

Д-р Кацаров: Димитър Петров е изпълнител на проверката за тестовете. Инициаторите са зад кулисите

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: стопкадър, Евроком
Димитър Петров е само изпълнител. Инициаторите на проверката за COVID тестовете за учениците са зад кулисите. Това каза бившият министър на здравеопазването в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров.
 

„Не знам до къде е стигнала проверката. Тя не е инициирана от КПКОНПИ и не е срещу мен. Инициаторите са други, те са зад кулисите. КПКОНПИ изпълни бързичко тази проверка и я прехвърли на прокуратурата. Доникъде не може да стигне, просто няма как… Казват, че е ощетен бюджетът, но не казват с колко. Не е известно кой е извършил това нещо. Нарушена била процедура, но не се казва коя. Няма нарушена процедура“, твърди той в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по „Евроком“.  

 

„Ние сме постигнали три пъти по-ниска цена от прогнозната. Как може да сме ощетили бюджета“, попита бившият министър.

 

„Не Димитър Петров /бел. ред. – бивш зам.-министър на здравеопазването/ е инициатор на тази проверка. Той също е от изпълнителите. Може да е поощрен за това“, предполага д-р Кацаров.

 

„По времето, когато бях министър бяха засегнати няколко сериозни интереса. Те са и икономически, и политически, свързани с бившите управляващи /бел. ред. – ГЕРБ/ за начина, по който е управлявано здравното министерство, с непостроената детска болница и с начина, по който са управлявани три големи държавни болници – Правителствена, Александровска и Пирогов. Могъл съм да си спестя всичко, но тогава защо съм отишъл в МЗ. Аз бях там, за да върша работа“, каза още бившият министър на здравеопазването и даде пример:

 

„Александровска“ имаше 70 млн. лева дългове, беше изоставена от бившия директор – сегашен депутат /бел. ред. – Костадин Ангелов от ГЕРБ/. Някои смятат, че това е начин да се източват пари от болницата. Създадена и фондация от физически лица, всички дарения за „Александровска“ са били през частната фондация. После тази фондация напуска, не можем и да проверим какви са били даренията, как са разпределени“.

 

„Проблемът не е в тестовете. Те са поводът, но не са причината. Аз засегнах интереси на различни политически и икономически кръгове, свързани с предишните управляващи. Има един кръг от хора, които са свикнали в продължение на 20 години да стопанисват държавното имущество на болница „Лозенец“ и да го използват като свое“, повтори бившият служебен здравен министър.

 

Припомняме, че бившият зам.-министър в служебното правителство Димитър Петров пръв заговори за злоупотреби в здравното министерство при закупуването на COVID тестове за учениците.

 

Пандемията и мерките

 

Според д-р Стойчо Кацаров в момента е необходим нов подход – усилията да се насочат към диагностиката и лечението на хората в амбулаторни условия. „Да се ангажират повече личните лекари, да се отворят повече COVID зони, да се осигурят повече лекарства“, посъветва той. Според него в момента ваксинацията не може да спре вълната. Благоприятна е прогнозата, че в средата на февруари вълната ще се пречупи, смята бившият здравен министър.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4369 |16.01.2022 Петър Петров: Няма да влизаме в МС, търсим общо решение . 3| 3148 |12.01.2022 Димитър Бербатов: Бяха внесени подписите на 280 клуба за изборен конгрес . 46| 28408 |12.01.2022 Журналистката Светла Петрова: Протестът на ”Възраждане” е партийна акция, Костадинов се мисли за новия премиер . 10| 4036 |10.01.2022 Димитър Манолов: Още на Борисов обяснихме, че COVID добавката ще създаде проблеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads