Реклама / Ads
10| 4855 |30.05.2021 НОВИНИ

Здравният министър: Големите дългове в Александровска са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов

.
Д-р Стойчо Кацаров
Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми.
 

Това каза пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му обстановката с коронавируса е сравнително спокойна, но броят на ваксинациите е малък.  „Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания“.  Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. „Интересът е много голям“, допълни д-р Кацаров.

 

„Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност“. 

 

Министърът поясни, че досега единен протокол за лечение на Covid-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата.  

Д-р Кацаров коментира проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева:   „До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов (бившият здравен министър - Бел. ред.)“. 

 

Здравният министър поясни, че се работи по плана за възстановяване и развитие:  

„В него бяха наблъскани предимно средства за поставяне на стиропор и изолация на държавни и общински болници. ЕК е посочила, че това трябва да се промени. Но под натиска на правителството това не се е направило... Имаме програма за регионално развитие, свързана с начини за подобряване на възможността и на капацитета на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за около 150 млн. лева. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето болници не знаят, че могат да кандидатстват. Сега наново се правят критериите“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3228 |28.05.2021 Случаят „ББР“: Министър Петков се среща с големите кредитополучатели . 0| 3378 |27.05.2021 Здравният министър бързо коригира своя заповед . 14| 3135 |25.05.2021 Външният министър: Възстановява се диалога с РСМ . 5| 4318 |22.05.2021 Земеделският министър: Смущаващи действия виждам навсякъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads