Реклама / Ads
13| 6786 |30.11.2012 НОВИНИ

Д-р Кацаров: Има неприязън между лекари и пациенти

.
Д-р Стойчо Кацаров Източник: Дневник
"Протекцията от новия законопроект за защита на лекарите от посегателство ги пази само по време на изпълнение на задълженията им. Той не ги пази, когато са на улицата. Здравеопазването е част от националната сигурност на страната и лекарите трябва да имат някаква защита."
 

Това заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов в сутрешния блок на БНТ. И между нас има черни овце, но българските лекари са добри. Те трябва да изпълняват задълженията си на спокойствие, коментира той.

"По-слабата страна са пациентите, защото нямат специализирани знания, за да преценят действията на лекарите. Тази поправка в Наказателния кодекс не може да върне доверието в медиците. От години се води грешна здравна политика. Масово се среща неприязън между лекари и пациенти и това е дефект на системата”, коментира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Това, което мен ме притеснява в този законопроект, е, че той е приет с почти пълно единодушие, а не се зададе въпросът "Защо се стигна до тук", заяви още той.

„Най-проблемната част е административно-наказателната в законопроекта. Искрено се надявам пациентските организации да се включат и да помогнат активно в правилното й изготвяне. Наистина е много трудно да се върне доверието в лекарите", коментира Даниела Дариткова, председателят на здравната комисия в парламента.

Попитана дали има някой глобен за нападение над медицински екипи, тя заяви, че няма информация, но най-вероятно законът е бил приложен.
"Българският лекарски съюз настоява да бъде приет и закон за правата на пациентите. Така е редно в правова държава. Саморазправата не може да бъде метод, в която и да е сфера", заяви д-р Райчинов. Според него сигурно хората имат право да са изнервени, защото едва ли някой ще каже, че животът в България е лек.

Искам да обърна внимание, че става дума за завишена защита. Тук въпросът е дали е необходимо да я има тази по-висока защита, попита Кацаров. Той бе категоричен, че с тези промени няма да бъдат преодолени проблемите в здравеопазването ни, те ще останат и след него. Според Дариткова има нарушено обществено значение и то трябва да бъде възстановено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5960 |28.11.2012 Прокурор по САПАРД го грози между 1 и 6 г. затвор . 0| 10999 |27.11.2012 50 години дипломатически отношения между България и Шри Ланка . 4| 5702 |23.11.2012 Нищят виновника за катастрофата между трамвая и две леки коли . 13| 5035 |17.11.2012 Споразумението за газа-точната пресечна точка между интересите на България и Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads