Реклама / Ads
0| 5939 |26.08.2015 НОВИНИ

Д-р Кацаров: Лекарите са като домашна поликлиника в линейките

.
д-р Стойчо Кацаров
Начинът, по който е организирана в момента спешната помощ, не е добър. Смятам, че разделянето на спешната помощ от болничната медицинска помощ специално, а и от извънболничната в някаква степен, не е добро за системата. Това каза за БНР доктор Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, който коментира предложението за трите стандарта на линейките.
 

Не е необходимо в линейките да има лекари – практиката да се използват като домашна поликлиника трябва да се прекрати, категоричен е Кацаров.

Той обясни, че световна тенденция в линейките е да има парамедици, които след успешно преминато обучение да оказват първа медицинска помощ:
"И лекар да е, пак може да направи толкова. Лекарят трябва да е в приемното отделение на болницата, защото там може да окаже истинска медицинска помощ, съобразно със своята квалификация, а не да се вози в линейката напред-назад и да носи носилки. Това е "разсипия" на квалифициран човешки труд".


Кацаров подчерта, че обучението на парамедиците трае няколко месеца, както и че на много места в страната фелдшери и медицински сестри работят на мястото на лекарите. Той обясни, че те нямат нужда от допълнително обучение и могат веднага да започнат работа като такива, стига да се реаорганизира по този начин спешната помощ:

"Но тази реорганизация включва и друго – не линейките, както в София, да стоят на Сточна гара, а да бъдат асоциирани към болниците, които имат спешни приемни отделения. За да може да бъдат разпределени на територията на целия град и да карат до най-близката болница, където има спешно приемно отделение".

Решаващо при спешната помощ е най-бързо да отидеш на място, допълни доктор Кацаров.

 

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира и ситуацията с лекарствата в страната, както и идеята за сливане на спешната помощ на София-област и София-град:
"Какво значение има дали ще има един или двама директори, защото реално това ще бъде последицата от евентуално сливане. Това няма да промени модела и организацията на спешната помощ по никакъв начин и най-вероятно няма да се отрази на работата на тези, които работят в сегашните два спешни центъра".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4921 |25.08.2015 Бъчварова: Няма риск от бежански апокалипсис като в Македония . 29| 9600 |25.08.2015 Полк. Марков: Борисов се изживява като мъченик с хипервентилиран мозък . 7| 5803 |24.08.2015 Чуков: Бежанците у нас са като в концлагери . 12| 5663 |19.08.2015 Д-р Тотко Найденов за Фрог: НЗОК унижава лекарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads