Реклама / Ads
2| 4867 |21.10.2016 НОВИНИ

Д-р С. Кацаров: Пръстовият отпечатък е незаконен, нарушава директива на ЕП

.
Д-р Стойчо Кацаров
Въвеждането на пръстовия отпечатък е изцяло незаконно. То е в нарушение на директива 2016/ 680 на Европейския парламент. Има случаи, които правят изключение, но този случай не е сред тях. През 2007 г. Народното събрание е приел текст, в който се говори за кода за достъп до персонализираната информационна система на НЗОК, но не и за пръстовия отпечатък. Това заяви пред журналисти д-р Стойчо Кацаров за предстоящото въвеждане на пръстовия автентификатор.
 

Няма нареждане на МС да уреди достъпа за пръстовите отпечатъци. Законодателят не е възложил нито на МС, нито на здравния министър, нито на НЗОК да дава указания за прилагането на отпечатъка. Всичко това говори, че цялата процедура, която ще влезе през ноември, е незаконна.

 

Комисията за защита на личните данни е дала становище за пръстовите данни. Тя е казала, че допуска събирането на данните на хората, но ако има други условия. Едно от тях е, че трябва да има други възможности. Трябва, ако откажеш да си дадеш пръста, да можеш да се регистрираш чрез ЕГН. НЗОК обаче задължава да се даде отпечатък при влизане и излизане от болницата. Управителят на Касата д-р Глинка Комитов разписва инструкция за убеждаване на пациента да сложи пръста си в машината. С нея обаче той не може да отмени служебния рамков договор. Това означава, че Касата няма да плати за лечение при отказ да се направи пръстов отпечатък.

 

Щом спре събирането на личните данни, те трябва веднага да бъдат заличени. Според европейската директива, при всяко влизане и излизане от болницата, личните данни трябва да бъдат заличавани. А това няма да се прави.

 

При всички това понеже не сме правова държава пръстовите отпечатъци ще бъдат въведени на 1 ноември. След като ще има отпечатъци, лимитите губят смисъла си. Отпада необходимостта те да съществуват, обръща внимание д-р Кацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3860 |27.09.2016 Пациентите с алтернатива на пръстовия отпечатък за болниците . 1| 3747 |26.09.2016 Отново опашки в болница заради пръстовия отпечатък . 0| 4768 |19.09.2016 Болни чакат с часове заради пръстовия отпечатък . 2| 5287 |21.07.2016 БЛС: Ще играе ”юмручно право” заради пръстовия отпечатък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads