Реклама / Ads
1| 4243 |17.05.2019 НОВИНИ

Д-р С. Кацаров: Протестите са заради лошото харчене на пари в здравеопазването

.
д-р Стойчо Кацаров
В студиото на „Още от деня“ бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева и бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обсъдиха възможностите за увеличение на заплатите в сектора, както и начините, по които да се подобри работата му.
 

Има няколко основни пречки, пред които се сблъсква всеки нов министър на здравеопазването - наследството на предшественика си, поставянето на нови задачи и използването на невралгични теми за политически цели. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева. По думите ѝ, увеличаването на заплатите в сектора може да премине само чрез механизмите за финансирането на отделните болници и обясни:

"Лечебните заведения за добро или лошо са търговски дружества и фонд „Работна заплата“, като всеки друг разход на лечебното заведение, се формира на база анализ на прихода. В една система, в която има определени цени за клиничните пътеки и има лимити на легла и дейности, няма как да извадят повече от това, което НЗОК ще им плати".

 

Има основания да се говори за лошо харчени пари в здравеопазването и това е една от причините за протестите в сектора, заяви бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му, публичният ресурс трябва да е по-голям, защото пациентите дават твърде много от джоба си.

Той изказа мнението, че проблемът със заплащането в сектора не може да се реши със субсидии.

 

"Проблемът с медицинските сестри, че са малко, лошо платени и професията им стана непрестижна, не е от вчера, а от поне десет години. Има достатъчно време да се анализират процесите и да се предприеме реформа в цялата здравна сфера, така че всеки да получи полагащия му се дял. Има важни неща, които трябва да предхождат плащанията - свързани с реорганизация и редефиниране на тяхната дейност и парите да покрият функциите, които са разписани", обясни д-р Кацаров.

 

Д-р Андреева заяви, че качеството на здравната услуга не е правопропорционално със заплащането. Д-р Кацаров изтъкна, че в заплащането между различните лекари и медицински специалисти има разлика в пъти и това трябва да се промени.

И двамата се обявиха болниците да функционират в конкурентна среда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5452 |16.05.2019 Хвърлиха в къща шокова граната заради издирвания Стоян Зайков . 0| 3751 |15.05.2019 Ришкият проход е затворен заради преобърнат тир с прасета . 7| 4084 |14.05.2019 Ивайло Калфин: ЕС може да намали парите заради скандала с къщите за гости . 11| 4664 |14.05.2019 Борисов махнал Порожанов заради Иванка Мизова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads