Реклама / Ads
9| 3909 |11.08.2021 НОВИНИ

Д-р Кацаров се замеси в нов скандал заради болницата в Казичене

.
д-р Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
България е на първо място по брой болнични легла на 100 000 души. На този фон през последните дни у нас тлее скандал около плановете за изграждане на нова частна болница в Казичене.
 

Става дума за инвестиционни намерения на “Чайкафарма”, които планират изграждане на многопрофилна частна болница “Сърце и мозък” в район Панчарево. Предложението е публикувано на сайта на Столичната община в края на месец април тази година. 

 

Твърди се обаче, че това е поредният случай, в който каруцата е била сложена пред коня и строителните дейности са започнали много преди инвеститорът изобщо да е получил разрешение за медицинската дейност на лечебното заведение. Освен това има спекулации относно политическия подтекст и протекции по отношение на проекта - разрешенията за дейността на болницата се придвижват необичайно бързо. 

Според медийни публикации искането за откриване на нова болница е внесено в МЗ веднага след началото на мандата на здравния министър Стойчо Кацаров.

 

Информациите за инвеститорските намерения явно са стигнали до президента Румен Радев, което прокара известна разделителна линия между държавния глава и назначения от него министър. Миналата седмица Радев посочи, че очаква пълната мобилизация на ведомството, фокусирана върху посрещането на предстоящата вълна на COVID-19, а не да се мисли в посока изграждане на болници, които ще бъдат активни след четири години. 

 

Готовност да финансира подобна мегаболница след 2024 г. декларира и НЗОК въпреки липсата на яснота за бюджета на институцията дори за тази година. 

 

В ефира на Нова телевизия днес Кацаров заяви, че се е поинтересувал от документите, след като разбрал от медиите, а процедурата още дори не е стигнала до министерство на здравеопазването. Той отрича да има конфликт с президента Румен Радев за този проект, както и за която и да е друга болница.

 

На скандала с многопрофилната болница реагира и бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. В личния си профил във Facebook, той определи думите на д-р Кацаров като “безочливи лъжи” и заяви: 

 

"Още в началото на юни в министерството на здравеопазването са постъпили документи и заявление за разрешение на медицински дейности за частната болница в Казичене. На 21-ви юли министерството на здравеопазването възлага на подопечната си Изпълнителна агенция “Медицински надзор” да даде становище във връзка с молбата за разрешение за дейност на частната болница в Казичене. Такива са фактите. И за всичко това има писмена следа и документи!  Доказателства, които оборват лъжата, изречена от Кацаров тази сутрин”.

 

Проекта на “Чайкафарма” предвижда изграждане на многопрофилна болница с 470 легла и отделения в различни специалности - кардиология, кардиохирургия, съдова хирургия, образна диагностика, нервни болести, неврохирургия, рехабилитация, медицинска онкология, лъчелечение, пулмология, акушерство и гинекология, урология, гастроентерология, педиатрия. Предвидено е и изграждането на лаборатории. 

Всичко това ще бъде организирано в 3 сгради или т.нар крила, включващи: диагностично-консултативен блок, хирургични отделения и терапевтични отделения. Сградата, в която ще бъдат разположени кабинетите за прегледи и лабораториите, ще бъде на 3 етажа. Предвижда се да разполага с набор от апаратура за диагностика - рентген, компютърни томографи, РЕТ скенер, мамограф, апаратура за лъчелечение - линеен ускорител, брахитерапия.

 

Най-големите отделения в бъдещата болница ще имат по 40 легла - Анестезиология и интензивно лечение, Кардиология и Медицинска онкология. Сградата с хирургичните отделения ще бъде от 7 етажа, а на покрива ще има хеликоптерна площадка. Операционният блок ще разполага с 15 зали. Информацията за това е напълно публична - намеренията на инвеститора са публикувани на сайта както на Столичната община, така и на район “Панчарево”. 

 

От “Чайкафарма” посочват, че МБАЛ “Сърце и мозък” все още е на етап “идея” и строежът не е започнал. Не е ясно и кога ще стартират дейностите по изграждането на сградите и в какъв срок се очаква да започне същинското функциониране на многопрофилната болница. Документите, постъпили в ИА "Медицински одит", са оформени като искане за разрешаване на нови медицински дейности на плевенската МБАЛ "Сърце и мозък", на нов адрес в софийското село, пише Clinica.bg. Според изданието документите са входирани на 21 юли, а от агенцията са в процес на събиране, анализиране и обобщаване на информацията. Срокът е до 45 дни от постъпването им. Ако становището е положително, разрешението за нови дейности, което на практика означава да заработи ново лечебно заведение на адреса в село Казичене, трябва да бъде издадено от министъра на здравеопазването. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5870 |11.08.2021 Скандали и бисери се ”родиха“ в парламента заради ”Буджака” и имота на Иво Прокопиев . 1| 4077 |11.08.2021 Д-р Кацаров: Никой не е мислил да налага мерки. Данните не изискват такова нещо . 13| 3295 |10.08.2021 Алибегов и туристическия бранш ревнаха срещу МЗ. Искат оставката на Кацаров . 11| 3303 |06.08.2021 Министър Стойчо Кацаров: До 10 дни влизаме в нова КОВИД вълна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads