Реклама / Ads
3| 2955 |07.03.2023 НОВИНИ

Казус: Получава ли у нас убежище руснак, избягал от мобилизация?

.
188 руски граждани са потърсили международна закрила Източник: БГНЕС
35-годишен руски гражданин с военна специалност - командир на отделение за Управляемо миниране от специалните части, е подал на 19 декември м.г. заявление за международна закрила в Държавната агенция за бежанците (ДАБ), информира БНР.
 

Той напуска Москва и пределите на страната в края на месец септември след получена призовка за мобилизация. В специално писмо предадено на съпругата му се посочва, че ако не се яви в определения ден и час във военния комисариат подлежи на административна и наказателна отговорност.

 

"Аз искрено вярвам, че общата картина при разглеждането на такива случаи, ще бъде изменена в полза на тези хора, които в действителност ги грози опасност. Прочетох всички международни конвенции и закони. Там по принцип има статия, в която пише, че ако има военнослужещ, който го принуждават да участва във военни престъпления, това се явява основание за получаване на убежище."

 

Това казва търсещият убежище у нас руски гражданин, който не иска да участва във войната в Украйна.

 

Два месеца вече няма отговор от ДАБ дали бягащия от войната руски гражданин ще получи международна закрила, обяснява неговият адвокат Драгомир Ошавков.

 

"Държавната агенция за бежанците отказва масово на абсолютно всички, без оглед на това дали реално човек е застрашен от участие в тази война, или не", допълва адвокатът.

 

От ДАБ посочват, че според международни процедури и критерии лице, избягало от военна служба, не е бежанец.

 

То може да се приеме за бежанец, ако има други значими за него мотиви да напусне или да остане извън пределите на страната си.

 

Данните на ДАБ сочат, че 188 руски граждани са потърсили международна закрила в България след началото на войната в Украйна.

 

До момента закрила е предоставена на едва 8 души от Руската федерация, останалите са в неприключила процедура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3388 |16.02.2023 Христо Грозев търси убежище в САЩ . 0| 3146 |08.02.2023 Сирия вече получава международна помощ . 2| 3153 |02.02.2023 КЕВР: Църквата не може да получава ток на цени за крайни потребители . 3| 3277 |15.01.2023 Десетки хора в София поискаха България да даде убежище на руснаци - противници на войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads