Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

3| 3606 |21.08.2018 НОВИНИ

В Кипър ”Олимпик” има само 10 000 клиенти, като 2000 от тях са българи

.
Източник: БГНЕС
След решението на кипърския съд, което се очаква в средата на септември, ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на застрахователната компания „Олимпик” и условията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна.

Всички кредитори, независимо дали са в България и в Кипър, ще бъдат третирани по еднакъв начин, заяви в интервю за БНР временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи.

 

Към този момент „Олимпик” не е обявена в ликвидация, подаден е само иск за това, по който трябва да се произнесе съдът, изясни текущия статут на компанията Павлос Накузи – партньор в една от водещите одиторски и консултантски фирми на острова Mazars Ltd.

 

Съгласно кипърския закон, въпреки че решението на съда се очаква в средата на септември, то влиза в сила със задна дата, от 10 август, когато бе подаден искът за ликвидация.

 

Не компанията, а законът прекрати всички застрахователни договори на „Олимпик” както в Кипър, така и в България, считано от 17 август, уточни временният ликвидатор.

След като започне ликвидацията, след съдебното решение, всеки, на когото „Олимпик” дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр, чиито детайли се уточняват, обясни Павлос Накузи.

 

„Според Кипърския закон приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Това означава искове за компенсации поради инциденти и искове за възстановяване на застрахователни премии. Двете групи са поставени на един ред след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или в Кипър – те се третират по еднакъв начин”, коментира Павлос Накузи.

 

Повече потърпевши са в България. В Кипър в сектора на автомобилните застраховки „Олимпик” има около 10 000 клиенти, близо 2000 от които са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Оборотът ѝ в България от тези застраховки достига около 25 млн. евро, докато в Кипър е под 5 млн. евро.

 

За 2016 г. „Олимпик” отчита близо 14 млн. евро загуби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 3775 |21.08.2018 Адвокат: КФН е трябвало да се самосезира . 1| 3388 |21.08.2018 Парламентът заседава извънредно заради ”Олимпик” и Търговския регистър . 2| 3560 |20.08.2018 Екатерина Захариева иска среща на наши и кипърски експерти за „Олимпик“ . 6| 4733 |20.08.2018 Пародия! Стотици се заканиха да протестират в Плевен заради „Олипмик“, само един излезе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ