Реклама / Ads
15| 2959 |05.08.2023 НОВИНИ

Кирило Буданов: Украйна има източници в обкръжението на Путин

.
Украйна има източници, близки до руския президент Владимир Путин. Нека проверяват, нека търсят. Но винаги излизат с грешни резултати. За нас е полезно да живеят в постоянен страх. Парализират се сами.
 

Това заяви в интервю за bTV Кирило Буданов, ръководител на Украинското разузнаване по време на война. 

 

“Може да ви дам такъв пример. Беше още преди войната - за това как работят и до какво води това. Имаше един случай, в който те разбраха, че в едно командване има изтичане на информация и че не става въпрос за техническо изтичане, а за друго. Какво започнаха да правят? Започнаха да проверяват абсолютно всички, които биха могли да имат достъп, дори до такава информация, която постоянно излиза от тях. Започнаха да проверяват всички, които имат близки, контакти, роднини на територията на Украйна. Както се досещате, почти всички имат такива. От резултатите само на това дело вкараха в затвора трима души, а 31 души бяха освободени и преместени на други места. Друг голям процент хора попаднаха под определена преса. Тоест те сами парализираха работата си. Те самите знаят, че имаме достъп до много чувствителна информация. Това, че констатираме очевидни факти, ги кара да правят разследвания вътре, а тези разследвания нищо няма да променят”, допълни Буданов.

 

Той допълни, че украинската контраофанзива върви трудно, но обясни това с построените от Русия стационарни и напълно оборудвани пунктове за отбрана. Буданов определи като важно продължаващото контранастъпление. Заяви, че Киев ще задържи територията, която си е върнала за 60-те дни контраофанзива.

 

По думите му ударите върху пристанищната и зърнена инфраструктура е “поредното свидетелство за престъпление срещу човечеството”. Буданов посочи, че Киев ще започне нов износ на зърно, независимо от решението на Русия да напусне зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция. 

 

“Не може целият свят да е заложник на действията на една страна терорист”, допълни той.

 

Буданов коментира и сайта “Миротворец”, който разбуни духовете у нас заради включването на българи в списъка. Буданов заяви, че става дума за изцяло недържавен проект, а попадането на лица в него не води до юридически последствия.

 

“Това е абсолютно частна инициатива, която разяснява виждането на определена група хора относно дейността на други хора, относно това как те спрямо субективната си преценка, възприемат дейността им - като ущърб на Украйна или изказванията им са в ущърб на Украйна. Да речем, ако наистина върви процес за някаква потвърдена дейност, за която има подозрения или определени доказателства, че е във вреда на Украйна, се задейства механизъм за санкции. Това е изцяло държавен механизъм, въвеждат се санкции и тогава срещу лицето, което подлежи на санкциите, може да бъдат задействани и ще бъдат задействани всички съществуващи механизми в държавата. Сайтът "Миротворец" няма никаква основа за това - това е просто субективното мнение на определен кръг хора”, обясни Буданов.

 

Топ разузнавачът на Украйна допълни, че Западът няма да принуди Киев да сключи мир с Русия.

 

“Може да се създадат изкуствени условия, при които броят жертви у нас да се увеличат значително, проблемите също. Тоест - по-малко боеприпаси, по-малка подкрепа за икономиката. Това са чисто технократски неща, но няма как да спрат народа. На хората, които се опитват да подклаждат такива наративи, най-вече чрез средствата за масова информация преди всичко, трябва да се помисли малко и за това какво ще стане, ако Украйна поради някаква причина не може да си върне границите”, посочи Буданов.

 

Той оцени като “много високо” партньорството си с България, защото страната ни е дала значителен обем оръжия, но е увеличила и количеството производство на нови боеприпаси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2835 |04.08.2023 Фотограф в Украйна бе осъден на 9 години затвор за предоставяне на данни на Русия . 14| 2820 |04.08.2023 Зелена светлина от МС: Българските БТР-и влизат в бой за Украйна . 40| 13214 |03.08.2023 Анализаторът Пламен Димитров: Войната между Русия и Украйна - едновременна игра на няколко шахматни дъски . 8| 2732 |03.08.2023 Украйна призна, че е взривила Кримския мост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads