Реклама / Ads
7| 3109 |18.01.2023 НОВИНИ

Кисинджър в Давос с нова позиция: Украйна трябва да е в НАТО

.
Хенри Кисинджър
Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви пред Световния икономически форум в Давос чрез видеовръзка, че е променил мнението си относно присъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс и сега смята, че страната трябва да бъде приета в НАТО в бъдеще.
 

"Преди тази война бях против членството на Украйна в НАТО, защото се страхувах, че ще започне процес, който наблюдаваме сега. Сега, когато той е достигнал това ниво, идеята за неутрална Украйна при тези обстоятелства вече няма смисъл. В крайна сметка тя трябва да получи гаранции от НАТО, независимо от формата, под която НАТО ги предоставя. Сега присъединяването на Украйна към НАТО би било правилен резултат", заяви Кисинджър.


Преди това той се застъпваше за неутралния статут на Украйна и смяташе, че тя не трябва да участва във военни съюзи.


Той също така заяви, че на Русия трябва да се даде възможност един ден да се присъедини отново към международната система. Това, според него, "може да накара Русия да преоцени историческата си позиция, която е комбинация от привличане към културата на Европа и страх от господство на Европа".


"Това може да се стори много неоснователно на нациите, които бяха подложени на руски натиск през по-голямата част от периода на Студената война", заяви Кисинджър, като допълни, че за да се избегне ескалация на конфликта с ядрената сила, Западът трябва да продължи да контактува с Русия и да не я оставя да почувства, че войната се е превърнала във "война срещу самата Русия".


"Унищожаването на Русия като държава, която може да провежда собствена политика, ще отвори огромната й територия с нейните 11 часови зони за вътрешни конфликти и за външна намеса в момент, когато на територията ѝ има 15 000 и повече ядрени оръжия."


"Ето защо вярвам в диалога с Русия, докато войната продължава, в прекратяването на бойните действия, когато бъде достигната предвоенната линия, и в продължаването на процеса на обсъждане от страна на Европа, Америка и Русия ... като условията на санкции и друг натиск ще бъдат запазени до постигането на окончателно решение."


В края на май миналата година Кисинджър предложи на Киев да се съгласи на някои териториални отстъпки в името на мирно споразумение с Русия. Украинският президент Володимир Зеленски обаче разкритикува предложението.


Кисинджър заяви, че за подобряване на връзките между двете най-големи икономики в света са необходими ограничени и конкретни стъпки както от страна на САЩ, така и от страна на Китай. В по-дългосрочен план той заяви, че Вашингтон и Пекин трябва да преценят рисковете от конфликт между две ядрени държави.


"Всяка от страните трябва сама да обмисли как може да се справи със заплахата за човешкото оцеляване от разрушителната сила на оръжията, съчетана с превръщането им в почти съзнателни с помощта на изкуствени интелект при прилагането им", каза Кисинджър.


По отношение на Тайван Кисинджър заяви, че и двете страни трябва да избягват действия, които предполагат "неизбежна разправа", и да охладят заплашителния език, за да създадат условия за диалог.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3216 |18.01.2023 Карадайъ: На среща с Нинова ще отида и ще направим всичко по силите си за правителство . 3| 3897 |17.01.2023 Костадин Паскалев: Лицемерието на Нинова достигна върхови постижения . 3| 3122 |16.01.2023 Корнелия Нинова: На лидерската среща между партиите ще се реши дали ще има правителство . 10| 3235 |16.01.2023 Радев даде на Нинова букет червени рози и папката с мандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads