Реклама / Ads
0| 2810 |04.08.2022 НОВИНИ

Китай се подготвя за военни учения след посещението на Пелоси в Тайван

.
Китай се подготвя за големи военни учения в моретата около Тайван след посещението на висшия американски политик Нанси Пелоси до острова. Ученията трябва да започнат в 12:00 местно време и в няколко района ученията ще са на само 12 мили от острова.
 

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси направи кратко, но противоречиво посещение в Тайван, който Китай счита за отцепила се провинция. Това е първото подобно посещение на лидер на Камарата на представителите от 1997 г. насам.

 

Тя се случи на фона на високо напрежение между Китай и САЩ. Преди Пелоси официално да кацне в Тайван, китайски боен самолет прелетя през Тайванския пролив. Визитата на Пелоси рискува да трасне отношенията между Вашингтон и Пекин към ново дъно.

 

Новите учения на Китай около Тайван са най-големите в историята и са основният начин, по който Пекин отговаря на посещението на Пелоси. Ученията ще се провеждат в оживени водни пътища и ще включват стрелба с бойни патрони на далечни разстояния, казва Пекин.

 

Тайван поиска от корабите да намерят алтернативни маршрути, за да избегнат ученията, и преговаря със съседните Япония и Филипините за намиране на алтернативни авиационни маршрути.

 

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че военните учения са безотговорни и предупреди, че могат да излязат извън контрол.

 

Обявяването на подобни военни учения от страна на Китай е зловещо. Пекин направи същото през 1996 г., когато за последен път имаше така наречената "Криза в Тайванския пролив“. Но тогава всички забранени зони бяха доста извън териториалните води на Тайван.

 

Този път три от шестте зони навлизат в ограничението от 12 мили на Тайван. Това е безпрецедентно. Министерството на отбраната на Тайван вече нарече този ход нарушение на конвенциите на ООН и каза, че се равнява на въздушна и морска блокада срещу острова.

 

Ако Китай премести кораби или самолети в тези зони, това ще се равнява на нахлуване в територията на Тайван. Това прави залозите много по-високи, тъй като Тайван може да се почувства принуден да защити собствените си води.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2971 |03.08.2022 Пелоси в Тайван: Ще има ли ескалация между САЩ и Китай? . 0| 2892 |02.08.2022 Пелоси все пак кацна в Тайван. Назрява напрежението между САЩ и Китай . 0| 3030 |02.08.2022 Китайски изтребител лети близо до Тайван, докато Нанси Пелоси посещава Тайпе . 0| 3332 |31.07.2022 ЦИК вече подготвя предсрочните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads