Реклама / Ads
0| 2971 |03.08.2022 НОВИНИ

Пелоси в Тайван: Ще има ли ескалация между САЩ и Китай?

.
Китай яростно осъди визитата на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван - първата подобна визита от 1997 г. насам. Пелоси приветства самоуправляващия се остров като ”едно от най-свободните общества в света” в своята реч пред парламента в Тайпе.
 

Пекин демонстрира гнева си от присъствието на Пелоси в Тайван - остров, който според него е част от Китай, с изблик на военна дейност в близките води. Пекин освен това привика посланика на САЩ в Китай и обяви спирането на няколко вноса на селскостопански продукти от Тайван. Рано в сряда митническата служба на Китай обяви спиране на вноса на цитрусови плодове, охладени бели райета и замразен сафрид от Тайван. Министерството на търговията спря износа на естествен пясък за Тайван. 


Пелоси пристигна в Тайпе късно във вторник на необявено, но внимателно наблюдавано пътуване - част от по-широка визита в Азия. Това според нея показва "непоколебимата ангажираност на САЩ към демокрацията в Тайван". 


Обръщайки се към парламента в сряда, Пелоси похвали президента Цай Инг-вен, когото Пекин подозира, че настоява за официална независимост - червена линия за Китай. Пелоси каза още, че новото законодателство на САЩ, насочено към укрепване на американската индустрия за чипове, за да се конкурира с Китай, "предлага по-големи възможности за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван“.


Сега повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение, посочи още Пелоси. 


Последният председател на Камарата на представителите, посетил Тайван, беше Нют Гингрич, който отиде на визита през 1997 г. Посещението на Пелоси идва на фона на рязко влошени отношения между двете държави. Китай освен всичко се превърна в много по-мощна икономическа, военна и геополитическа сила през последния четвърт век.


Китай смята Тайван за част от своята територия и никога не се е отказал да използва сила, за да го постави под свой контрол. Съединените щати предупредиха Китай да не използва посещението като претекст за военни действия срещу Тайван.


Малко след пристигането на Пелоси китайските военни обявиха съвместни въздушни и морски учения близо до Тайван и тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето на изток от Тайван, като китайската държавна информационна агенция Синхуа описва тренировки с живи стрелби и други учения около Тайван от четвъртък до неделя.


Министерството на външните работи на Китай заяви, че посещението на Пелоси сериозно накърнява мира и стабилността в Тайванския пролив, "оказва сериозно въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай".


Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза във вторник след пристигането на Пелоси, че Съединените щати "няма да бъдат уплашени" и няма причина визитата на Пелоси да предизвика криза или конфликт. По думите му Китай може да се ангажира с "икономическа принуда" спрямо Тайван, а въздействието върху отношенията между Пекин и Вашингтон зависи от действията на Пекин през следващите дни и седмици.


Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са обвързани от американското законодателство да му предоставят средства за защита. Китай разглежда посещенията на американски служители в Тайван като изпращане на окуражаващ сигнал към лагера на привържениците на независимостта на острова. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че само тайванският народ може да реши бъдещето на острова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2897 |02.08.2022 Пелоси все пак кацна в Тайван. Назрява напрежението между САЩ и Китай . 0| 3031 |02.08.2022 Китайски изтребител лети близо до Тайван, докато Нанси Пелоси посещава Тайпе . 0| 3105 |26.06.2022 Нова ескалация на войната: Пожари след взривове в Киев . 0| 2766 |20.06.2022 МВР проверява призиви за ескалация на напрежението на протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads