Реклама / Ads
10| 5604 |25.08.2013 НОВИНИ

Клисарова: За да правим наука, трябва силно средно образование

.
Министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова Източник: Булфото
Много сме закъснели за оперативна програма за образование и наука. Това коментира министърът на образованието и науката Анелия Клисаровапред БНР. Тя подчерта усилията на правителството в тази посока.
 

„Водихме много преговори. В петък се срещнах с представителя на Европейската комисия, който отговаря за България по наука и образование - г-н Реналдо Мендметс. Трябваше да го убеждавам колко е важна тази програма за България и че трябва да я има. Той изрази своята увереност, че тя ще бъде включена в Споразумението до края на септември", отбеляза министърът на образованието и науката.

Проф. Клисарова подчерта, че всички оперативни програми са значително намалени.

„В момента за разпределение по всички оперативни програми, без земеделието, ще останат около 6 млрд. евро. Ако сложим, както е договорено, 10% да са за образование и наука, ние очакваме между 600 и 700 млн. евро", обясни министърът, като добави, че това са само предварителни разчети.

Министър Клисарова изтъкна, че е поставила въпроса на Европейската комисия за това, че очакванията са били за много повече средства, тъй като става дума за приоритет не само на България, но и на цяла Европа. „Ние не сме се отказали да се борим за тази програма и за повече пари в нея", заяви проф. Клисарова. Тя отбеляза още, че европейските средства са само за подпомагане.

„Ние самите трябва да наложим, че науката и образованието са водещи в политиката на държавата. Затова се боря от 3,5 поне до 4,5 от БВП да стигне процентът за образование и наука", каза министърът.

Проф. Клисарова потвърди, че от понеделник ще бъде назначен зам.-министър, който ще отговаря за европрограмите и за развитието на науката и образованието.

„В последните четири години много трудно се обръщаше внимание точно на науката и на образованието", каза още министър Клисарова. Тя обърна внимание и на въпроса за образованието в по-широк обхват.

„Трябва да започне да се мисли още от предучилищната възраст, неслучайно затова искаме да направим и новия закон. За да има кой да прави висше образование и наука в държавата, трябва да имаме и много силно средно образование, умни, грамотни и мислещи деца", категорична беше министър Клисарова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5165 |24.08.2013 Делян Добрев: При следващ мандат ще правим повече реформи . 32| 5874 |25.07.2013 Главсекът на МВР: Пак щяхме да вземем това решение, ако трябваше да го правим отново . 72| 9471 |17.07.2013 В тайния тефтер на шефа на Комисията за конфликт на интереси: Какво да правим с Президента? . 6| 5112 |11.07.2013 Вице в КНСБ: Не знам какво правим в комисията Манолова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads