Реклама / Ads
2| 5440 |31.05.2023 НОВИНИ

Ключовите фигури около ”БарселонаГейт”: Какво разказаха Ивайла Бакалова и Валентин Златев

.
Източник: стопкадър
Мис България и бизнесмени на разпити в прокуратурата по аферата, известна като “БарселонаГейт”. Ивайла Бакалова и бившият шеф на "Лукойл България" Валентин Златев бяха разпитани в Софийската градска прокуратура.
 

По неофициална информация в друга сграда на обвинението е свидетелствал и бизнесменът Георги Самуилов, но не е ясно дали е разпитван за казуса за къщата в Барселона, предаде БНТ.

 

Бившата манекенка Ивайла Бакалова беше разпитана първа днес. Тя влезе със заявката, че знае достатъчно за казуса, но не само тя, но и много други хора, които обаче ги е страх да говорят. Около час и половина тя дава показания в прокуратурата. Малко по-късно за разпит пристигна и бизнесменът Валентин Златев, който на влизане коментира, че не знае за какво го викат.

 

След разпита обаче каза, че е бил извикан като свидетел и съдействал с цялата информация, която знае, но тя била предимно от медиите. И Бакалова, и Златев не бяха придружавани от адвокати, но отказаха да изнасят подробности пред медиите, защото по случая тече досъдебно производство.

 

Ивайла Бакалова, която е определяна от анализатори като ключов свидетел по делото "Барселонагейт", пристигна без адвокат за разпита. Изрази готовност да съдейства за разследването за пране на пари, заради което прокуратурата поиска имунитета на бившия премиер Бойко Борисов.

 

“Мисля, че знам достатъчно. Мисля, че много хора знаят много по този казус. Просто сигурно ги е страх да говорят. Аз мисля, че този случай е очевиден за цяла България и до сега мисля, че прокуратурата спеше. Щастлива съм, че най-накрая се събуди. Да видим до кога и как”, каза Ивайла Бакалова.

 

Бакалова посочи, че не иска охрана, въпреки че е била заплашвана:

 

“Няколко пъти чувах заплахи за живота си, но не, не се притеснявам. В крайна сметка каквото има да се случва се случва.”

 

Бизнесменът Валентин Златев също пристигна без адвокат и каза, че на този етап знае толкова, колкото и журналистите, които го питат защо е призован.

“По Барселона няма какво да кажа, но ще вляза и ще видя какво ще ме питат”, каза Златев.

 

По-късно Златев излезе с новината, че всъщност няма новина. Отказа да изнася подробности, защото тече досъдебно производство:

 

“Бях поканен да дам отговори като свидетел по едно нашумяло дело. Отговорих в рамките на своята информираност и своята компетентност. Надявам се да съм бил полезен. Тя е основно от средствата за масова информация. Не мога да изнасям информация, но не вярвайте на слухове.”

 

Т. нар. разследване "БарселонаГейт" започна през 2020 година. Тогава прокуратурата се самосезира по изнесени в испански вестник твърдения, че каталунската полиция разследва “международна схема за пране на пари”, в което е замесено името на Бойко Борисов и къща в Барселона на бивша манекенка. Тогава Борисов, в качеството си на премиер, определи всичко като атака, която идва от Изток.

 

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ беше разпитан по разследването. Неговият адвокат определи вероятността клиентът му да стане обвиняем по делото като нулева.

 

Вчера обаче прокуратурата поиска депутатския му имунитет. Според обвинението са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от народния представител - пране на пари, като според събраните данни може да се стигне до извода, че бившият премиер е предоставил на трети лица, придобили в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2943 |29.05.2023 Новият служебен кабинет в Гърция положи клетва. Вижте ключовите министри, здравният - роден в България . 2| 2519 |24.05.2023 Протест заради безводие в Омуртаг: Десетки жители блокираха за около 30 мин. движението по пътя София – Варна . 1| 2678 |23.05.2023 Емил Соколов: Идеални варианти няма. Усещам горчивия вкус, но ще си носим кръста . 5| 3090 |19.05.2023 Сандов: Допускам ”гранде” корупция около АМ ”Струма”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads