Реклама / Ads
28| 19315 |13.08.2024 НОВИНИ

Клозетна пропаганда се нахвърли на спорта и Олимпиадата, стенейки по Русия. А допинг престъплленията на Москва?

.
"Съоръжението" ще гръмне един ден...
Когато бях в казармата, на една група войници бе възложено да изчистят задръстените тоалетни, намиращи се недалеч от плаца с националното знаме. Един от въпросната команда решил да се изяви като лидер с познания по проблема. Събрал всякакви хартии и ги запалил. След секунди цялото поделение бе огласено от силен взрив. Веднага след това се разнесе непоносима воня, а съдържанието на клозета се разлетя във въздуха. Нещо като кафява заря...
 

Представители на пропутинската пропаганда у нас още в навечерието на Летните олимпийски игри в Париж бяха в готовност да залеят най-голямото спортно събитие в света с мръсотия и смрад. Още недогледали докрай церемонията при откриването край Сена те се самовзривиха като онзи казармен нужник и осмърдяха медийното и интернет пространството.

 

Да се обърнем към фактите.

 

Олимпиадата в Париж бе открита с уникална церемония и приключи отново с невиждано шоу. Огънят и настроението на приятелство и надпревара, на предизвикателството на човешкия дух и талант се предават към Лос Анжелис, където светът ще се събере след четири години. Имаше няколко гафа, но като цяла организацията бе на супер ниво, а силите за сигурност, включително и български полицаи, свършиха перфетно работата си.

 

Френската олимпиада предостави всичко, което е по силите и въображението на човека, за да се случи едно наистина незабравима спортно събитие.

 

Воят на Москва и лайняното ехо у нас се опитаха да заглушат спортния празник. Неуспешно. Очаквани бяха воплите на Кремъл, защото Международният олимпийски комитет не допусна Русия до игрите. За това гласуваха 206 нации, членуващи в МОК. Сред тях бе дори Северна Корея, с чиято дружба Путин толкова много се гордее.

 

Причина за това крайно решение бе кървавата война, която Русия започна вероломно срещу независима Украйна.

 

Но не само. Още преди няколко години се взривиха - като споменатите вече казармени тоалетни, - десетки допинг скандали с руски спортисти. Лъснаха документи, доказващи, че властта в Кремъл и руските тайни служби активно са участвали и нареждали допингирането на спортисти. Тази престъпна дейност е била прикривана на най-високо държавно ниво.

 

Днес същите тези кръгове вият „загрижени“ за морала и християнските ценности. Диктаторът Путин, който се възхищава на постиженията на Сталин, е „загрижен“ за православието и семейните ценности, но мълчи за това, че Сталин само за една година избива 38 000 свещеници и изпраща други над 50 000 в лагери. Кремъл и руският патриарх Кирил от една година предлагат Сталин да бъде канонизиран за светец. Морално и по християнски, нали?

 

Известният руски журналист Александър Невзоров видя нещо различно: „Олимпиадата в Париж причини огромна болка на Москва. Тя напомни на Москва, че е извън полезрението, че е нежелана. Русия, разбира се, може да каже всичко по адрес на игрите във Франция, абсолютно всичко, но това няма да промени нищо. Кремълският вой е провинциален и жалък. Това е вой на много ниско ниво, вой на глупак, който не е допуснат до бала заради лошата миризма, която излъчва и защото е махмурлия“.

 

Смешен плач е твърдението на Путин ден преди откриването, че без Русия това в Париж не е олимпиада. Оказа се, че не само е олимпиада, но е и чудесно организирана.

 

Отсъствието на руските спортисти води до два основни извода:

 

Много млади таланти бяха лишени от изява и тежкият четиригодишен труд (понякога и много повече години) не получи шанс за изява. Жалко за тях, техните близки и треньори.

 

Олимпиадата в Париж бе много чиста откъм допингови скандали олимпиада (да, имаше случаи, но бяха много, много малко…). „Заслуга“ за това е не само строгия контрол, но и отсъствието на руснаците.

Данните сочат следното

 

Тайните служби в Русия са прикривали масовата употреба на допинг по време на Зимните олимпийски игри в Сочи, а голяма част от руските медалисти са използвали забранени стимуланти. Това заяви преди време бившият ръководител на Антидопинговата агенция в Москва Григори Родченков. Тайните служби са намерили начин да отварят пробите на руските състезатели и да ги подменят с такива, които няма да покажат наличие на забранени медикаменти, - признава той.

 

В Сочи Русия спечели общо 33 медала (от които 13 златни, 11 сребърни и 9 бронзови). 15 от тях са били част от руската „допингова програма“, целяща да им осигури предимство в Игрите от 2014 г. Това съобщава не някой друг, а официалната агенция РИА „Новости“. Руските власти сами признаха, че от парите за Олимпиадата в Сочи са откранати минимум 30 млрд долара. Много  морално и по християнски, нали.

 

Родченков избяга в Съединените щати и през пролетта на 2016 г. даде интервю за New York Times за държавната „допинг система“. Малко преди заминаването на Родченков от Русия двама високопоставени служители на RUSADA, Вячеслав Синев и Никита Камаев, загинаха по много мистериозен начин.

 

По-късно канадският специалист по спортно право Ричард Макларън, назначен от WADA да извърши разследвания с голям екип от експерти, представи доклад, в който факт по факт и документ по документ е описано масовото допингиране в руския спорт. Доказано е, че схемата е била организирана с участието на ФСБ (наследник на КГБ) и Министерството на спорта и която е била особено активна по време на Олимпийските игри в Сочи. Спортният колос Русия се оказа на глинени/допингови крака.

 

Така светът видя как руският спортен колос започва да се срива под тежеста на допинговите лъжи и манипулации.

 

Това стана причина на летните и зимните олимпийски игри в Токио и Пекин Русия да се състезава без официални символи, като вместо това използваше знамето на Руския олимпийски комитет, в чието лого има трикольор. Така че не е Парижката олимпиада спуснала бариерата пред руския спорт. Спусна я покварената съветско-руска власт, която използва спорта като средство да доказва някаква превъзходство над останалия свят. Фалшиво господство!

 

На 25 февруари 2022 г. Изпълнителният съвет на МОК категорично осъди нарушаването на олимпийското примирие от страна на Русия, предупреди международните спортни федерации да не провеждат събития в Русия и Беларус и забрани символи от двете държави.

 

Световната антидопингова агенция (WADA) в крайна сметка получи базата данни LIMS (Lab Information Management Software) на РУСАДА (руската антидопингова агенция). Вече се водят десетки дела срещу руски спортисти и федерации за извършени престъпления при участия в различни международни състезания. Въпреки, че руснаците са изтрили над 20 000 файла, които доказват манипулирането на проби, има достатъчно доказателства, че са го правили. Повече от 1000 руски спортисти в 30 вида спорт, сред които дори параолимпийци, са били замесени или облагодетелствани в институционалната конспирация по прикриването на позитивни допинг проби.

 

Това е записано в окончателния доклад на Световната антидопингова агенция (WADA). В него пише още: "Прикриването на допинг пробите е прераснало от неконтролируем хаос до институционализирана и дисциплинирана схема за печелене на медали".

 

Невинни ли са спортистите? Не. "Желанието да печелят медали е подтиснало техния колективен морал, етичен компас и олимпийските ценности за честна игра", пише в доклада. Треньори и спортисти са се състезавали на неравна основа. Феновете и зрителите са били мамени и това трябва да спре“.

 

Да се върнем още по-назад – към Московската олимпиада през 1980, за която българският медиен слугинаж се просълзява, припомняйки мечето Миша – символ на игрите и добрата организация.

 

В нея участват 80 страни, над 100 я бойкотират заради нахлуването на съветски войски в Афганистан. Великият Мохамед Али, обявен за спортист на хилядолетието, се обръща към спортния свят да бойкотира московските игри. В Москва България се нарежда на 3-о място по спечелени медали – безспорен успех. Бях на тази олимпиада и видях как почтено нашите момчета и момичета спечелиха своите медали. Видях също добрите страни на организацията, но и неща, за които дълго време не се говореше.

 

Повече от половината жители на съветската столица бяха командировани или изпратени в отпуск (без непрекъснатите произвоства, милицията и службите за сигурност). Московските улици бяха опустели. Танковете на 4-та Гвардейска Кантемировска танкова дивизия бяха качени на товарни вагони, които постоянно се движеха на бавна скорост около столицата, за да бъдат виждани от всички гости на игрите. Дали това „шоу“ е било по-добро от парижкото? Всеки сам да преценява.

 

На 25 юли 1980 г., дни след откриването на Олимпиадата, умира големият руски поет, актьор и бард Владимир Висоцки. Смъртта му се пази в тайна от властите. В-к „Вечерная Москва“ публикува няколко реда, след което главният редактор е уволнен. В театър „Таганка“, където Висоцки е една от звездите е залетено парче хартия, на което с химикалка е написано: „Висоцки умря…“. Скриха кончината на този уникален руски творец, за да не им развали олимпиадата.

 

Днес уникалният театър „Таганка“ е под ударите на Кремъл, защото поставял „неподходящи“ спектакли. Спрени са повече от десет пиеси. Режисьори и актьори напускат легендарната трупа.

 

Добре е да се знаят тези неща, не заради друго, а като уважение към историята и фактите.

 

Една от нашенските подлоги реве на умряло, че американците заплашили едва ли не всичките 206 нации, участващи в МОК, да гласуват срещу участието на Русия на олимпиадата, за да можели янките да си уредят повече медали от Москва. За следващите игри щели да отстранят и Китай… Чувам и някои претендиращи за образованост лица да повтарят  тези кенефни опорки.

 

Джон Ленън е казал: Зад всяка тъпотия стои една едра жена.

 

Не знам какво точно е имал предвид великият Бийтълс, но в днешната ситуация у нас някак логично изплува образът на Елеонора Митрофанова, руската посланичка в София, застанала като разсърдена мечка зад кремълските аргати в България. Макар че на нея и на онези в Москва едва ли им е до спорт в момента, след като украинците превзеха голяма част от Курска област в Русия. Страх и паника са новите руски „олимпийски“ дисциплини.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2268 |13.08.2024 Петър Витанов: Проблем ще е да продължим без Нинова по ниновски . 10| 2324 |13.08.2024 Николай Марков: Няма да участвам на предстоящите избори с нещото "Величие" . 5| 2652 |13.08.2024 На Марс откриха вода . 19| 4064 |13.08.2024 Европрокуратурата на Кьовеши влезе в "Булгартрансгаз" заради сделката "Боташ"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads