Реклама / Ads
0| 2214 |02.09.2024 НОВИНИ

Кмет на община: Нова методика оскъпява такса смет от 3 до 8 пъти

.
Боклук
Предстоящото приемане на нова такса „битови отпадъци“ от първи януари 2025 година е най-голямото предизвикателство пред българските общини. Това каза в интервю за БТА по повод 77-годишнината от основаването на Димитровград кметът на общината Иво Димов, който е и заместник председател на Националното сдружение на общините в Република България.
 

По негови разчети, в зависимост от района, нейният размер ще скочи между три и осем пъти. В същото време общините нямат данните и базата, върху която да направят изчисленията за новата ставка по най-справедливия начин.

 

Той напомни, че през март месец кабинетът Денков прие една наредба, с която ще има нови изчисления на такса „битови отпадъци“ от първи януари 2025 година. Наредбата дава няколко възможности на общините да вземат решения чрез Общинските съвети. Но, общо взето, тази наредба прехвърля топката към общините и ние започваме да се чудим а как най-правило да определим налога, каза Димов.

 

По думите му общините нямат данните и базата, върху която да направят изчисленията по най-справедливия начин. Според новата методика, замърсителят трябва да плаща. Имаме три опции, върху които да стъпим, но реално погледнато ние нямаме данни нито за работещи предприятия, нито за брой наети служители… Изпратили сме писма до Националната агенция за приходите, до Националния осигурителен институт и дотук, обясни той.

 

Според него това ще изкриви до голяма степен изчисленията на новата такса „битови отпадъци“, като на места ще има между три и осем пъти увеличение на плащането на годишна база от страна на битовите потребители, а това е много притеснително.

Той смята, че държавата трябва да разработи единен механизъм, чрез който да даде възможност да се вземат конкретни решения, съобразено със спецификата по места. До октомври месец трябва да сме приели нова Наредба, за да влезе в сила тя до края на ноември и началото на декември, и тогава Общинският съвет да приеме новата методика, новия начин на изчисляване на такса „битови отпадъци“.

 

Политическата обстановка в страната обаче допълнително забави решенията по места. След няколко дни ще имаме среща с вицепремиера и министър на финансите по темата и се надявам да бъдем чути, защото за съжаление има страшно много неуредици по такса „битови отпадъци“. Това ще рефлектира главно върху кметовете, които са най-близко до хората, посочи още Иво Димов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2170 |02.09.2024 Полският външен министър насърчи идеята страната му да сваля руски дронове и ракети над Украйна . 0| 2162 |02.09.2024 Учебната година в Украйна започва с руски ракетни атаки над главите . 3| 3593 |02.09.2024 Датският премиер: Русия не би могла да продължава пълномащабната си война без помощта на Китай . 11| 9887 |02.09.2024 Саймън Тисдал, The Guardian: Путин, Тръмп и Нетаняху са жалки пародии на велики мъже

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads