Реклама / Ads
7| 5948 |23.04.2020 НОВИНИ

Кметът на Буковлък: Институциите нямат топки да решат проблема с коронавируса

.
Институциите нямат топки да решат проблема с коронавируса. Това каза кметът на плевенското село Буковлък Росен Русанов по БТВ. На селото, в което живеят близо 4000 души не бе наложена карантина.
 

Снощи се очакваше Областният оперативен щаб да вземе решение по този въпрос, след като излязат пробите на контактните лица с четирите шивачки, които се очакваха заразени.

 

По неофициална информация на хора от Областния оперативен щаб само една от взетите проби е положителна в село Буковлък затова на този етап не се налага да се вземе мярката карантина на селото, уточни БНТ.

 

По-рано през деня местни хора изразиха своето недоволство не само то очакваната вчера карантина, а и от това, че не са пропускани през контролно-пропусквателния пункт към Плевен.

 

Според кмета на селото Росен Русанов повечето хора тук работят в сивата икономика и изкарват прехраната си, като се хващат на работа почасово в Плевен, а със спирането им извън чертите на града, това не е възможно.

 

Хората в село Буковлък вчера споделиха, че се страхуват повече от глада отколкото от коронавируса, тъй като са останали без препитание и няма как да издържат семействата си.

 

Междувременно плевенската вирусологична лаборатория към Плевенския медицински университет работи на пълни обороти. От там вчера съобщиха, че имат нужда от два вида тестове за изследване за коронавирус, като вече се водят разговори със Здравното министерство те да бъдат осигурени. В Плевенска област има 54 заразени с коронавирус.

 

Няколко роми, които обясниха, че не са роми а цигани, се възмутиха от желанието на кмета Росен Русанов да се наложи карантина на селото. Те обясниха, че с рецепта за лекарства вчера не са ги пуснали към града.

 

„Държавата ни изостави. В тази държава нищо не се случва. България не е София“. Това подчерта пред БНР кметът на плевенското село Буковлък Росен Русанов. 

 

Той поясни, че нито има масово тестване на хората в селото, нито има дезинфектанти за площите в селото. Имало спирт само за дезинфекция на кметството. 

„Вчера от пробите – от 11 проби има една положителна. Нормално ли е мъж и жена да живеят заедно, да са постоянно заедно, тя да е болна, той да е здрав? В другата къща трима са болни, един е здрав. Така излиза по тези тестове. Всичко е мръсна политика... Извличат се политически дивиденти“, допълни той в предаването „Преди всички“.

Според Росен Русанов:  „Нещата трябваше да са по-твърди за по-кратко време и да се приключат. Сега ще агонизираме с времето“.


Кметът на Буковлък подчерта, че над 2000 души в селото живеят под социалния минимум:  „Изоставиха ги. Никакви помощи не се получават в този критичен момент. Хората са социално слаби, няма какво да ядат. Събрах, каквото можах, вчера и им раздадохме“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4019 |09.04.2020 Александър Кашъмов: Информацията в криза е важна. Институциите да публикуват документи в интернет . 6| 3511 |24.03.2020 Кметът на Перник: В края на май може да отпадне водният режим в града . 4| 6408 |12.03.2020 Илиян Василев: Шансът е равен на стореното от нас, умножено по стореното от институциите . 12| 10448 |12.03.2020 Кметът на Перник за Ревизоро: Половината му изречения започват с „аз“, егото му пречи да работи в името на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads