Реклама / Ads
18| 9948 |05.02.2021 НОВИНИ

Кметът и шефът на ОбС в Своге №1 по заплати сред колегите им в България

.
Абсурдите в България отдавна не учудват никого. И все пак има някои, които наистина впечатляват. Историята се случва в град Своге, където председателят на Общинския съвет и кметът получават по-големи заплати от колегите им в София, Бургас, Пловдив, Шумен, Русе и пр. Шефът на общинарите в малкия град получава 4000 лева – максимално допустимият размер.
 

Става още по-любопитно като се разбере, че въпросният председател на Общински съвет работи по час, час и половина месечно и няма регламентирано работно време. Как този номер става в България и как политически противници като ДСБ и ДПС си подават ръка в името на личното благополучие под формата на щедро трудово възнаграждение? Този въпрос си задават много жители на Своге. Както обикновено, всичко е по правилата.

 

По закон заплатата на кмета е обвързана със заплатата на председателя на Общинския съвет – колкото повече расте едната, пропорционално нараства и другата. На последното общинско заседание, проведено онлайн на 29.01.21 г., местният парламент вдига заплатата на кмета Емил Иванов, който е от ДПС на максималния възможен по закон размер. От 2600 лв тя скача на 4800 лева! С прослуженото време достига 5500 лева. Кметовете на София, Бургас, Русе и др. получават значително по-малко… А броят на жителите на община Своге е около 30 000 души. Председателят на общинарите Веселин Запрянов, който е от партия ДСБ, също гласува за това предложение, макар двете партии да са уж политически противници. Пред Фрог нюз той коментира, че не вижда нищо смущаващо в този факт. На същото заседание се гласува и увеличение на заплатата на Запрянов, която е 75% от заплатата на кмета – т.е. 4000 лева. Също повече от неговите колеги в страната. От онлайн заседанието става ясно, че не всички общински съветници са съгласни първите мъже в града да вземат такива големи заплати, но гласът им не е чут, въпреки аргументът им, че Запрянов работи по близо час или час и половина на месец и няма определено работно време. „Да вземеш за час на месец 4000 лев в община, в която месечната заплата в частния сектор е 700 лв е неморално“, - роптаят местни жители, някои от които се обадиха във Фрог нюз. Екипът ни се свърза с адвокат Веселин Запрянов. Любопитно е, че той е станал председател на ОбС по предложение на хората от ДПС. Ето какво сподели той.

 

-         Г-н Запрянов, хората са възмутени от увеличаването на вашата и на кмета заплати. Това не ви ли притеснява?

-         Първо, можете ли да ми кажете кои са тези хора? Това общинските съветници от ГЕРБ ли са?

-         Не, жители, които са гледали онлайн заседанието…

-         Ако хората нямаха нищо против мен щях да бъда избран за кмет и да гласуват сто процента за мен.

-         Питам ви конкретно: при 700 лева средна заплата в частния сектор, нормално ли е вие да взимате 4000 лева.

-         Не вярвам да получават само 700 лева.

-         Но вие ще взимата повече от кметовете и председателите на общински съвети на големите градове в страната, това редно ли е?

-         Това е в правомощията на общинския съвет.

-         Но вие пък сте гласували да се вдигне заплатата на кмета, който е от ДПС?

-         Да.

-         Вдига се на кмета, скача и вашата – това морално ли е?

-         Законът е мяра за морал, така съм учил в юридическия факултет. Другите постулати за морално нямат значение. Законодателят е преценил, че когато се гласува размерът на възнагражденията, това не е конфликт на интереси. Ако не го знаете – казвам ви го.

-         Не ви упреквам в закононарушение, а говоря за моралната страна. Притеснява ли ви, че получавате повече от кметовете на големи градове?

-         Не, не ме притеснява.

 

Емил Иванов и Веселин Запрянов наистина няма от какво да се притесняват, защото са спазили закона. Жителите на общината, които плащат данъци и съответно заплатите на важните общинари, трябва да свикват. Тук е така. Ако не е ГЕРБ, ще са други.

 

Ето заплатите на кметовете в някои големи градове:

На София – 2900 лв

На Русе – 2500 лв

На Плевен – 1388 лв

На Бургас – 1980 лв

На Шумен – 2300 лв.

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 11199 |03.02.2021 Ексшефът на МВР от кабинета ”Борисов 3”: Не можех да откажа подписването на договора . 31| 5971 |01.02.2021 Шефът на АПИ: Има сериозна грешка при строителството на участъка от АМ ”Струма” . 8| 3834 |01.02.2021 Шестима отиват на съд за тежката катастрофа край Своге . 1| 3764 |13.01.2021 БСП-Казанлък: Кметът от ГЕРБ да спре продажбите на апетитните общински имоти в Равда и Несебър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads