Реклама / Ads
1| 5103 |01.12.2010 НОВИНИ

Кметът ще решава за отсрочване на местни данъци до 100 000 лв.

.
Кметът да разрешава отсрочване или разсрочване на местни данъци в размер до 100 000 лева за срок до една година. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, който парламентът одобри на второ четене. Според Михаил Миков от левицата компетентният орган да взима тези решения е общинският съвет, защото ако въпросът се остави в ръцете на градоначалника, щяла да се отвори възможност
 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ му отговори, че и сега на практика кметът дава становище по този въпрос и обясни защо.

“Това е един текст, който е по същество копуционен. От колегиалния орган, който отсрочва и разсрочва - общинския съвет, се прехвърля правомощие на едноличния орган. Кое налага това? Кое налага, след като общинският съвет е органът на местното самоуправление. Това ще създаде и нов натиск върху кметовете.”, аргументира се Михаил Миков.

“Вашата интерпретация просто не е вярна и явно цели друг тип внушения.”, отговори му Менда Стоянова и добави: „Целта на промяната е именно прецизиране на текста, който в момента дава също права на общинския съвет да разсрочва задължения над 100 000 лв. Но в момента в алинея 7 изрично не е уредено кой е компетентният орган, който разсрочва до 100 000 лв. Практически в момента това също се извършва от кмета. От ДОПК териториалният директор на НАП има правомощията за разсрочване до 100 000 лв. и една година, а над 100 0000 лв. - изпълнителният директор на агенцията. А в Закона за местните данъци и такси е казано, че правомощията на органите на данъчната администрация се приравняват, а именно кметът - към териториалния директор, а общинският съвет към изпълнителния директор на НАП. Това е смисълът.”

За имотите с данъчна оценка под 1680 лева също да се плаща данък „сгради”, реши мнозинството на ГЕРБ в парламента с подкрепата на Атака, като прие окончателно текстове от промените в Закона за местните данъци и такси. Досега тези имоти не се облагаха с такъв налог, защото разходите по събирането му надхвърляха ползата за хазната.

Заради кризата обаче мнозинството реши, че отпадането на необлагаемия минимум ще помогне на някои малки общини. Според опозицията, обаче обслужването на т.нар. данък колиба ще струва повече, отколкото са самите приходи от него. Управляващите смятат, че има много на брой имоти, които отпадат под тази граница и от които не се получава данък сега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4752 |18.11.2010 Кметът на Ямбол: Осъдиха ме, защото съм неудобен . 9| 4943 |12.11.2010 20 години не е решаван проблемът с ромите . 0| 5800 |12.11.2010 КС решава за промените в Кодекса на труда . 10| 4629 |11.11.2010 К. Велчев: Следващата седмица ще решаваме за импийчмънта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads