Реклама / Ads
1| 4015 |11.01.2023 НОВИНИ

Книгата ”Резервен” - опитът на Хари да се помири със сложното си минало

.
Дългоочакваните мемоари на принц Хари ”Резервен” разкриват нелицеприятни моменти както от неговия живот, така и от този на кралското семейство. Книгата е преведена на 16 езика и се продава по целия свят. Някой разкрития в книгата са шокиращи. Част от тях застрашават живота на принца. Хари посочи, че цял живот е усещал чувство за малоценности. той соделя, че баща му - крал Чарлз III е казал на Даяна: „Благодаря! Ти свърши работата, която трябваше. Роди престолонаследника. Имаме и резервен.“
 

В Лондон книгата "Резервен" е на половин цена във втория ден от продажбата ѝ. Към този момент не са се осъществили очакванията, че тя ще има огромни опашки от чакащи, за да си я купят, съобщава Нова телевизия. Въпреки това вчера са продадени около 400 000 бройки от книгата, които са в електронен, аудио и хартиен вариант.

 

Към мемоарите на принц Хари „Резервен“ има интерес, но не е небивал, както се е очаквало, тъй като „шокиращите“ твърдения са "изтекли" предварително. Част от тиражът беше пуснат в Испания. Това даде възможност на британските таблоиди да публикуват най-вълнуващите моменти от книгата и да ги представят на британската публика. Хари е много гневен от този факт. Той е даде в САЩ серия от интервюта в тази връзка. В тях той обвинява Двореца и таблоидите в това, че „подкопават“ издаването и разпространението на неговите мемоари.

 

Кои са шокиращите моменти, които застрашават неговата сигурност?

 

Според кадри в Ню Йорк той е с тежка въоръжена охрана. Докато Хари е част от британската армия е и бил на мисия в Афганистан, е убил 25 талибански военни. Начинът, по който представя този сюжет шокира множество хора. Той нарича убитите „фигури, върху шахматна дъска“. Той е остро критикуван, че не ги възприема като хора. Ветераните, с които е служил, го призовават да спре да говори по тази тема, защото това петни репутацията на британската армия, тъй като никой от армията не обучаван и не се внушава, че врагът не е човек. Талибаните от своя страна също посочват, че Хари очевидно не разбира в каква сложна конфигурация от взаимоотношения е влязъл. Тъй като въпросните фигури към днешна дата управляват Афганистан. Хари се опитва да се помири със своето много сложно минало.

 

Заглавието на книгата може да се преведе „Резервен“ или „излишен“. Тълкуванията зад него са свързани с това, че Хари е възприеман като човек, който е вид „резерва“, т.е., тъй като не е претендент за престола. Куриозно е, че той също е с благороднически произход, но въпреки това на него се гледа, като на „второ качество“ човек.


Думата „Spare“ сe използва в аристократичните среди. Задължението е да има престолонаследник. На престолонаследника в Британската монархия се гледа изключително важно. В едно от интервютата той казва, че се чувства така, сякаш е „създаден, за да помага на по-големия си брат – Уилям“. В крайни изказвания Хари споделя, че ако Уилям му се наложи да му присадят орган или да му прелеят кръв, Хари ще му даде. Цитира се изказване на крал Чарлз III, според което той е казал на Даяна: „Благодаря! Ти свърши работата, която трябваше. Роди престолонаследника. Имаме и резервен.“

 

„Резервността“ на Хари го е тормозила толкова дълго време. Вероятно това усещане за малоценност не е можело да бъде преодоляно. Той дори се е конкурирал с Уилям. Хари твърди, че много от своите действия е извършил под давлението на Уилям. По-големият брат често е прибягвал до физическа саморазправа в техните взаимоотношения. Последното е било през 2019г. Тогава кавгата е била заради Меган, съпругата на Хари. Тогава Меган е критикувала част от кралските служители. Уилям е скъсал огърлицата на Хари и го е бутнал върху купата с храна на кучето, върху която той се е ударил. После Уилям се е върнал и се е извинил на Хари. За съжаление това не е поправило отношенията им.
 
Дори след погребението на дядо им принц Филип. Пак е имало физически сблъсък. Тогава в градината на замъка „Уиндзор“ Уилям е хванал Хари за яката пред очите на баща им. Казал му е: „Какво искаш да направиш?“ После му е казал: „Обичам те и искам да си щастлив.“ Тази книга разкрива много факти и подробности, които до този момент не са били известни за принц Хари. Дори интимни подробности, които много известни личности не са споделяли, а камоли да напишат в своята автобиография.
 
Макар да е отгледан от най-добрите бавачки и да е обучаван в колежа „Итън“, подобно на много други момчета под въздействие на алкохол е преспал за първи път с по-възрастна дама на доста оживено място. Бодигард е бил изпратен в колежа заради множество провидения на Хари. Едно, от които е, че употребява наркотици.


От своя страна Хари се опитва да обясни защо е напуснал Бъкингамския дворец. Англичаните не проявяват разбиране към емоционалното състояние на Хари, в което се е намирал през годините. Последните социологически проучвания в Англия посочват рекордно ниско неодобрение към Хари. В момента към него има 63% неодобрение. Когато беше жива Елизабет II той е бил сред любимците на нацията. Очаква се да се разбере как този нисък рейтинг ще се отрази на монархията, която в момента е в много трудно положение. Смята се, че това е най-трудното ѝ положение след разкритията на принцеса Даяна след изневерите на крал Чарлз III. 

 

Коментар на Поли Трифонова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3304 |02.12.2022 Радостин Василев: Опитът показва, че фалшифицирането на вота е при гласуване с хартия . 0| 2791 |16.11.2022 Членове на СИНПИ са съавтори на книгата „Войната и дипломацията“ . 0| 2930 |02.11.2022 Бургаската библиотека с „Рицар на книгата“ . 5| 8836 |18.09.2022 Вижте какво написа Румен Радев в книгата за съболезнования за Елизабет II в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads