Реклама / Ads
0| 2157 |30.07.2024 НОВИНИ

КНСБ: За близо 1 млн. българи едноседмичната почивка е мираж

.
Източник: БГНЕС
Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като цитираха анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.
 

Данните недвусмислено демонстрират, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената си страна или в чужбина. Броят им се е увеличил с близо 2 милиона за една година.

 

Анализът сочи, че България също попада в списъка на държавите с най-голямо увеличение на броя на хората, за които ваканцията е лукс. Според данните през 2022 г. за над 957 000 работещи българи едноседмичната почивка е мираж. 





Спрямо предходната година ръстът им е с над 2%. 

 

Най-сериозно увеличение на така наречената бедност по отношение на почивките е регистрирано във Франция – с 2,5% или почти 1 000 000 повече работещи са принудени да си останат у дома. Сред държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са също Румъния – всеки трети, Кипър и Гърция – всеки четвърти. 

 

От Европейската конфедерация на профсъюзите прогнозират, че данните за 2023 г. могат да бъдат още по-лоши след рекордното увеличение на цените на почивките през миналото лято, съчетано с намаляването на реалните заплати в целия Съюз през миналата година поради инфлацията. И подчертават, че колективното договаряне не само осигурява по-справедливо заплащане, но и работниците, които са обхванати от него, се радват на до две седмици повече отпуск всяка година. 





Приетата Директива за минималните работни заплати изисква от всички държави членки да гарантират, че поне 80% от работниците са обхванати от колективни трудови договори. Крайният срок за въвеждане на Директивата в националното законодателство е 15 ноември.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2154 |30.07.2024 Делото "Дебора": По-лека мярка за обвиняемия, съдът го пуска вкъщи . 1| 2424 |30.07.2024 Огромен пожар край Струмяни. Евакуация на села, френските самолети ще гасят /обновена/ . 1| 2235 |30.07.2024 Страхотна Станимира Петрова срази световна шампионка в Париж . 18| 6094 |30.07.2024 Валентин Вълканов: БПЦ е скандализирана от Олимпиадата, но подкрепя побеснели диктаторчета срещу Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads