Реклама / Ads
0| 2958 |14.06.2022 НОВИНИ

КНСБ: До есента у нас задължително да бъде въведено определението за енергийна бедност

.
Източник: БГНЕС
До есента трябва да бъде формулирано и въведено понятието за енергийна бедност у нас, заяви в Девня президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 

Той припомни, че Европейският съюз вече е приел определението за енергийна бедност. Според него у нас би следвало да се имат предвид освен доходите и колко енергия ползва домакинството, за какво се харчи енергията - дали се топли басейн или стая, в която живее цялото семейство.

 

Президентът на КНСБ изрази увереност, че актуализация на държавния бюджет ще има, независимо от политическите изказвания. Според него обаче заложените цифри далеч не са толкова щедри, колкото би трябвало да бъдат.

 

"Инфлацията вкарва огромни допълнителни средства в приходната част на бюджета, което обаче не се коментира", посочи Димитров. По думите му става въпрос за реални 2 - 2,5 милиарда лева повече от планираните в актуализацията. "Позицията на КНСБ е, че 1 милиард от тези средства трябва да бъдат ползвани за повишение поне с 15 на сто на заплатите на тези, които не получиха никакви компенсации", посочи Димитров. По думите му другите 1,5 милиарда лева е нужно да стигнат до уязвимите групи. Той смята, че освен за енергийна, би трябвало да се въведе и помощ за водна бедност, но преди това трябва да бъдат минимизирани тези, които злоупотребяват със социалната система.

 

Димитров допълни, че в много сектори членовете на синдиката са в готовност за протести. Освен системата на МВР и Националната здравноосигурителна каса, той даде като пример работещите в Селскостопанската академия, Агенцията за борба с градушките, градския транспорт.

 

Пламен Димитров каза още, че не изключва варианта в края на годината да има актуализация на актуализацията на бюджета. Според него това зависи от инфлацията. Неговите очаквания са, че тя няма да забави темповете си, което ще наложи отново корекции на бюджета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3412 |13.06.2022 Есента ще имаме нови избори, прогнозира политолог . 0| 3315 |11.06.2022 Мащабни протести готвят артистите в началото на есента . 0| 4554 |05.06.2022 Пулмологът София Ангелова: Ще настане хаос през есента, когато дойде моментът на високата заболеваемост . 0| 2967 |02.06.2022 ЕК отложи летните доставки на „Модерна“ за есента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads