Реклама / Ads
43| 4990 |10.07.2013 НОВИНИ

КНСБ: Предсрочни избори е изходът

.
Пламен Димитров, председател на КНСБ Източник: Булфото
Изходът от създалата се обществено-политическа ситуация са предсрочни парламентарни избори. Това се казва в позицията на КНСБ, приета от Координационния съвет на синдикалната организация. Според профсъюза въпросът е кога може и трябва да се проведе новият вот.

Ето и цялата позизия на КС на КНСБ за обществено-политическата и социално-икономическа ситуация в страната:

КНСБ за пореден път изразява съпричастност към дълбокото възмущение от отсъствието на морал в политиката и управлението на страната и заявява подкрепа на високата гражданска активност, без да дели протестиращите на февруарски и юнски. Синдикалните членове на КНСБ също протестират - както сред тези, които искат незабавни оставки, така и сред онези, които настояват да се даде време за решаване на неотложните им проблеми. КНСБ уважава всяко мнение и е уверена, че то е изстрадано от всички, които проявяват неуморна и невиждана за целия преход гражданска активност.

Продължаващото с години натрапване на либералните теории и заместване на държавните отговорности с пазарните свободи, произведе крещящото усещане за липса на справедливост, за разделение на гражданите на обикновени и специални, на недосегаеми от правила и закони и на такива, които са под постоянния натиск на ненаказуеми управляващи.

КНСБ счита, че водещият проблем днес е състоянието и дейността на 42-то Народно събрание. В него са закодирани пороци още от предизборния период и „раждането му" бе съпроводено с проблеми, които неминуемо се отразиха при старта на неговата работа. Суверенът отне властта от ГЕРБ, но не я даде нито на БСП, нито на ДПС. В този състав, в присъствието на по-малко от половината от избраните народни представители, при категоричния отказ на най-голямата парламентарна група да играе отредената й роля на опозиция, е очевидно, че парламентът не е в състояние да изпълнява пълноценно функциите, отредени му от Конституцията на РБ. Моментът, в който той изобщо няма да може да работи, не е далече.

Следователно, изходът е в предсрочни парламентарни избори. Въпросът е кога това може и трябва да се случи.

КНСБ е убедена, че преди да определят датата на предсрочните избори, народните представители са длъжни да приемат поредица от закони и норми, без които нито предсрочните избори ще доведат до исканата качествена промяна в обществено-политическия живот, нито държавата ще е в състояние да продължи да функционира. Те трябва да се определят по общо съгласие на парламентарните и извънпарламентарни политически сили, като се зачете мнението на социалните партньори и на гражданското общество. Според КНСБ такива са: актуализацията на бюджета за 2013 г. и приемането на този за 2014 г. законови промени на изборните правила, законодателни решения за ребалансиране и възстановяване на справедливостта в енергетиката и др. Важно е също да се отчете времето за финализиране преговорите с ЕС за следващия програмен период и да се гарантират условия за усвояването на предвидените средства и др. п. Синдикатът счита, че за приемане на необходимите законови решения са необходими няколко месеца, но не-по късно от края на годината, при интензивна и непрекъсната работа на комисиите и пленарния състав на НС.

КНСБ осъжда поредицата от непрозрачни и погрешни кадрови решения на парламента и правителството. С известни изключения, заявеното като непартийно и експертно правителство не се състоя. Това обстоятелство очевидно дава отражение в работата му. Същевременно предприетите спешни мерки в икономическата и социална сфера са във вярна посока, макар и недостатъчни.

Конфедерацията е категорична, че в рамките на времето за парламентарните решения е нужно работещо правителство (в този или друг състав). То трябва бързо да възстанови дейността на Националната система за тристранно сътрудничество и секторния диалог, да интензифицира дейността си и предприеме необходимите организационни, структурни и други мерки за стабилизиране на икономическата и социалната системи, за решаване на неотложните проблеми на най-уязвимите групи от населението и за гарантиране функционирането на институциите и държавността.

КНСБ настоява всички парламентарно представени политически сили да реагират на очакванията на обществото и призивите на Президента на Републиката. Политиците дължат на България зрялост и отговорни действия за решаване проблемите на хората, а не отстояване на партийно-политическите интереси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4745 |09.07.2013 Николай Младенов: Предсрочни избори, и то по-скоро . 69| 4963 |09.07.2013 Конституционният съд отказа касиране на изборите . 88| 4897 |08.07.2013 К. Колев: Предсрочните избори ще са стъпка към следващи . 24| 5214 |08.07.2013 Каролев: И да има избори какво от това?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads