Реклама / Ads
13| 4911 |19.07.2010 НОВИНИ

КНСБ смъмри правителството, готви стачка за септември

.
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заплашиха с протести, ако Кодексът за социално осигуряване (КСО) бъде приет в този му вид, съобщава БГНЕС.
 

Синдикалистите са категорични, че няма да подкрепят КСО, тъй като той е бил едностранно внесен без да отчетат препоръките на синдиката. Ако КСО бъде приет в този му вид синдикалисти ще обсадят Народното събрание през септември.

На второ място, според КНСБ, в оценката за една година управление на ГЕРБ се очертават повече негативни, отколкото позитивни резултати.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов оцени като плюс силната харизма на премиера Борисов, който влага целия властови ресурс на премиерския пост, за да компенсира липсата на ясна визия за управлението на страната, както и неочаквано променящите се стратегически приоритети на правителството.

Като позитив на управлението синдикалният лидер определи възстановеното доверие към страната от европейските институции, възстановяването на финансирането и ускоряването на усвояването на еврофондовете.

От друга страна, според него борбата срещу престъпността, съпътствана с шумни медийни кампании и полицейски акции, макар да се възприема добре от обществеността, не е дала очакваните резултати.

Що се отнася до резултатите в отношенията с Русия по стратегическите енергийни проекти и енергийни доставки, те са противоречиви, но по-скоро успешни на този етап.

Като успех на управлението от синдиката оценяват възстановения социален диалог на национално и браншово ниво, както и пробива в борбата срещу сивата икономика и за гарантиране на приемливи минимални стандарти, който бе направен с разпростирането на първите два БКТД.

Но от КНСБ смятат, че антикризисните мерки на правителството, които бяха приети в пакет през март, все още не дават очакваните резултати. Забавените стотици милиони левове неразплатени задължения към фирмите доведе до силно охлаждане на икономиката, свита бе заетостта с 250 хиляди души, генерира нова вълна на междуфирмена задлъжнялост, загуба на доверие сред инвеститорите, задълбочаване на дългoвата криза, смятат синдикалистите.

Като негатив на управлението от КНСБ определят увеличението с 25% на цената на газа и фактът, че минималната работна заплата за страната вече шести месец е под официалната линия на бедност и макар да има постигнато съгласие в антикризисните мерки не се стига до нейното увеличение.

Синдикатът изразява съмнение и за пригодността на новия модел на заплащане в държавната администрация, като се противопоставя срещу заличаването на доплащането за прослужено време/за трудов стаж и професионален опит в държавната администрация.

И днес ръководството на синдиката продължава с обсъждането на пенсионната реформа. Засега те са на мнение, че предлаганите варианти за продължаване на пенсионната реформа са неприемливи и не постигат основните цели за дългосрочна фискална стабилност на системата и повишаване на коефициента на заместване на дохода чрез по-добра връзка между приноса и правата на осигурените лица. По думите на Желязко Христов, е неотложно важно да стартира реална работа между социалните партньори и правителството по изработването на Национален пакт за растеж и заетост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5639 |18.07.2010 Трайков търсел Котев на пл.”Шуман", след като белгийската полиция спря стачката му . 61| 6869 |12.07.2010 С гладна стачка българин обяви в Брюксел война на ядрената мафия . 15| 5075 |11.07.2010 Български физик с гладна стачка в Брюксел срещу ядрената мафия . 1| 4638 |22.06.2010 Шеф на радио прави гладна стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads