Реклама / Ads
3| 2428 |18.04.2024 НОВИНИ

В очакване на израелският отговор на иранския удар: Кога и какъв ще бъде?

.
Източник: личен архив
"Евентуалният израелски удар в отговор на иранската атака от 14 април надали ще бъде нанесен преди 30 април", това съобщи американската медия ABC News.
 

Според източник от Вашингтон: Въоръжените сили на Еврейската държава най-вероятно ще отвърнат на прекия удар на Ислямската република след края на този месец. На 30 април завършва тазгодишният седемдневен празник Песах.

 

"В същото време обаче не трябва да се изключва и вероятността, че при евентуални промени в ситуацията, Израел да предприеме преки военни действия срещу Иран и преди тази дата", каза още източникът.

 

Както екипът на novini.bg вече писа, военновременният кабинет на Бенямин Нетаняху е обмислял да отвърне на Ислямската република още на 15 април, но военната операция е била отложена по оперативни причини.





Американски служители смятат, че отговорът на Израел на иранския военен удар ще бъде ограничен по обхват и може да включва атаки извън Иран. Това са съобщили пък източници на NBC News.

 

Неназовани американски служители са заявили пред американската медия, че преди иранската атака потенциалните израелски отговори са варирали от липса на военни действия до удари на иранска територия.

 

Източници на NBC News са посочили, че тъй като атаката на Иран не е довела до израелски смъртни случаи или широкоразпространени разрушения, Израел може да отговори с една от своите по-малко агресивни опции - удари извън Иран.





Тримата американски служители са уточнили, че подобни варианти могат да включват задача за нанасяне на удари на сирийска територия, но не по високопоставени ирански генерали, а върху товари или складове с усъвършенствани ракетни части, оръжия или компоненти, които се изпращат от Иран за "Хизбула".

 

В същото време други източници са уточнили, че САЩ няма да участват в отговора на Иран. Анализаторите на NBC News очакват израелските власти да споделят плановете си предварително.

 

В нощта на 13 срещу 14 април иранските военни предприеха масирана атака срещу Израел. За целта са използвали повече от 300 дрона, както и балистични и крилати ракети.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2396 |18.04.2024 Атанас Семов за вота на недоверие: "Никога не подценявай политическата лудост" . 0| 2318 |18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген . 14| 7693 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 13| 2912 |18.04.2024 Скандални представители на ГЕРБ-ДПС окупираха служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads