Реклама / Ads
2| 2157 |16.08.2024 НОВИНИ

На кого пречат гражданските организации?

.
Източник: БГНЕС
Поредният скандален законопроект в това злополучно 50-о Народно събрание се опитва да забрани и гражданските организации, като ги сложи под етикета “чуждестранни агенти”. Нищо, че НПО-тата съществуват в демократичните държави като коректив на властта и са реална противоотрова на диктатурата, която се опитва да пропълзи обратно в България.
 

На кого пречат гражданските организации? Един пресен пример - в началото на месеца над 35 младежки организации от цялата страна се подписаха под отворено писмо на Националния младежки форум (НМФ) по повод политическата смяна на тъмно на изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), който управлява европейската програма Еразъм +. Организациите в подписката вече са 50.

 

Именно младежките организации сигнализират на МОН за проблема, а под обществен натиск премиерът Димитър Главчев поръча проверка на инспектората на Министерския съвет. 





За разлика от много други скандални назначения на калинки на ГЕРБ от служебния кабинет, този случай е по-трудно да бъде потулен, защото става въпрос за европейски средства, а там мониторингът е строг и нарушенията лесно лъсват. Факт е, че образователната програма Еразъм+ стана не само популярна през последните 3 години, а и прозрачна и ефективна. За 2024 г. средствата за проекти са близо 70 милиона евро. И логичният въпрос е ще се върнат ли старите прийоми с раздаване на европари на тъмно, с широко затворени очи за нарушения и конфликти на интереси.

 

Преди 2021 година ситуацията е плачевна - ЦРЧР получава силно негативна оценка от ЕК за управлението на Еразъм+. За програмния период 2014-2020 са установени нарушения, заради които държавата е наказана да възстанови около 3 милиона лева на ЕК. По-лошото е, че ЦРЧР е била поставена под особен надзор и пълната й акредитация е заменена с частична. Причините са много, като най-скандалните са, че разпределението на проектите към външни оценители е ставало от трима служители, затворени в стаичка, които са вадили „случайни“ номера и имена от купа с листчета. А един от тримата служители в стаичката е новоназначеният шеф Николай Спасов. А още преди времето на Спасов е установен случай, в който жена е оценявала проект на съпруга си. 

 

След 2021 година всичко се променя - и начинът на селекция на проекти, и подборът и обучението на външни оценители, и разкриването на нередности и измами. Вече уволненият директор Михаил Балабанов още в началото на мандата си въвежда публично разпределение на проектите към външните оценители, чрез системата на ЕК за случайно разпределение (Assessment module), като процесът се излъчва директно онлайн – невиждана практика до онзи момент. Докладът на ЕК, публикуван в началото на март 2023 г. след извършен мониторинг през 2022 година, отчита, че ЦРЧР е постигнала много голям напредък в изпълнението на предишните препоръки, връща се и пълната акредитация на ЦРЧР.





Най-странно е поведението на министъра на образованието Галин Цоков. Той реално отстранява директора, върнал добрите оценки на ЕК, без да му даде възможност да отговори на набързо изготвения “доклад” на отдел “Вътрешен одит" в МОН. 

 

В отговор на парламентарен въпрос на депутата Елисавета Белобрадова Цоков обяснява уволнението на Балабанов с именно тези лоши оценки, поставени преди неговото назначение през 2021 г. - с което дефакто подвежда народните представители. Странно е и че в отговора си до депутата министър Цоков цитира само одитите на пряко подчиненото му звено за вътрешен одит, които се разминават драстично с оценката за дейността на центъра от отдел Одит на средствата от ЕС и ЕК. Прокарват се и внушения, че може да е проблем евентуално “познанство” между оценители и екипа на ЧРЦР, докато в същото време МОН позволява майка да одитира дъщеря си. Критикува се, че има оценители, които са отказали да участват в оценяването на проекти - без да са длъжни всеки път да се отзовават.





Младежките организации нямат отговор от министър Цоков след откритото си писмо. Видно е обаче желанието на министъра да остане на поста си и в следващия служебен кабинет. Предстои да видим дали ще се запазят добрите практики в Еразъм+ от последните няколко години, или ще се върне старият начин на раздаване на финансиране – без прозрачност, на “свои” хора и т.н. Добрата новина е, че за целия случай Националният младежки форум е информирал и ЕК, и Европейския младежки форум, в който организацията членува.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2156 |16.08.2024 Политологът Георги Киряков: Депутатите свършиха за партиите си повече, отколкото за обществото . 1| 2169 |16.08.2024 МВнР с призив: Въздържайте се от пътувания до Япония през следващите два дни . 17| 2390 |16.08.2024 Тео Ушев за закона наложен от "Възраждане": Путлерски опорки, фашистката държава е налице . 1| 2151 |16.08.2024 Пет деца и възрастен са ранени при стрелба във Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads