Реклама / Ads
1| 2162 |12.09.2024 НОВИНИ

ЕК коментира законопроекта на "Възраждане" за чуждите агенти

.
Източник: БГНЕС
"Комисията осъжда всякакви ограничения на демократичните ценности и основни свободи като свободата на изразяване, на сдружаване и правото на участие в обществения живот", предаде БНР.
 

Така говорителката на Еврокомисията Йордис Фероли коментира внесения от "Възраждане" законопроект за чуждите агенти.

 

Законопроектът беше по подобие на тези в Унгария и Русия.

 

Според него на задължителната регистрация подлежат получилите чуждестранно финансиране в размер на над 1000 лева с изключение на финансиране от ЕС.

 

ГЕРБ, ПП-ДП и ДПС на Пеевски отхвърлиха законопроекта още преди да е влязъл в пленарната зала. 







Какво предвижда проектът

 

Законопроектът за регистрация на чуждестранните агенти има за цел осъществяване на държавен контрол и регулация на прозрачността и публичността на извършваните парични преводи и безвъзмездно материално подпомагане от чужбина на лицата, които се занимават с информиране на обществеността, формиране на обществено мнение и публично разпространяване на мнения и позиции чрез средствата за масово осведомяване, пише в чл. 1 на проекта. После обаче се допълва, че приложното му поле обхваща случаите на извършване на разяснителни, обучителни, информационни, агитационни и други кампании; предоставянето на социални, потребителски и други услуги, както и всяка друга дейност с нестопанска цел в частна или обществена полза; реализацията на проекти, насочени към отделни социални групи от обществото.

 

За чуждестранно финансиране се разбират всякакви парични средства, независимо от правното основание за получаването им, както и всяка безвъзмездна материална помощ, получена пряко или косвено от чужбина - от чужди правителства, чуждестранни държавни предприятия, чужденци, чуждестранни търговски дружества, чуждестранни фондации, чуждестранни организации с нестопанска цел, обединения на лица и т.н. Прагът е свален много ниско - чуждестранен агент се става с 1000 лв. или повече, получени за период от една данъчна година.

 

Чуждестранните агенти ще се водят в публичен регистър в министерството на правосъдието. В него всеки от посочените категории, който достигне 1000 лв. чуждестранно финансиране, трябва да се декларира в 15-дневен срок от събитието. Законът има и обратна сила - всеки, получил над 1000 лв. финансиране от чужбина в последните пет години, е длъжен да се обяви като чуждестранен агент пред правосъдното министерство в шестмесечен срок от влизането на закона в сила. Това важи дори ако вече не упражнява дейност.







На чуждестранните агенти се забранява да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, в държавни и частни университети, в обекти и ведомства на министерството на отбраната, в обекти свързани с националната сигурност на страната, в БАН, министерството на правосъдието и МВР. Забранява им се да участват в политически дейности, лобиране, предизборна агитация, както и в дейности, които могат да окажат влияние върху вътрешната или външната политика на страната.

 

Чуждестранните агенти се задължават да се обозначават като такива на своите електронни страници, публикации, издания, книги, визитки и т.н. Изискванията за това обозначаване напомнят съвсем други времена - на всяка страница, с достатъчно големи букви. За нарушения този път Костадинов се е сетил да предвиди наказания (за т.нар. ЛГБТИ поправки в училищния закон това беше изпуснато, та се наложи той да внася втори законопроект) - от 1000 до 20 000 лв. глоба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2242 |12.09.2024 Тежка катастрофа с жертва в Плевенско . 3| 4119 |12.09.2024 Унгария заплашва да заведе дело срещу Европейската комисия . 1| 2173 |12.09.2024 Ето как изглежда туристическата разходка в Космоса /видео/ . 4| 2396 |12.09.2024 Стоян Панчев за ФрогНюз: Екзотична идея е, че ще влезем в еврозоната лятото или есента на 2025 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads