Реклама / Ads
2| 2745 |10.04.2023 НОВИНИ

Кой до кого ще седи в 49-ото Народно събрание?

.
Източник: личен архив
Шест партии влизат в 49-ото Народно събрание. Новите 240 ще прекрачат пленарната зала в сряда. За пети път за две години те ще чуят тържествения звънец.
 

Най-голямата парламентарна група е тази на ГЕРБ-СДС с 69 депутати, след тях се нареждат  ПП-ДБ със 64. Третата сила този път е „Възраждане“ с 37 депутатски банки. С една по-малко - 36, имат от ДПС. БСП ще разчита на 23 депутатски гласа, а най-малката парламентарна група е тази на ИТН - 11 народни представители.

 

По информация на bTV вдясно в залата сяда най-малката парламентарна група - тази на ИТН. Отново вдясно до тях запазват местата си ГЕРБ-СДС.

 

Погледнато отново от председателското място - централните седалки, си поделят "Възраждане" и новата парламентарна група на коалицията ПП-ДБ.

 

В лявата част на залата сядат депутатите от ДПС и БСП.

 

В 48-ия парламент на депутатите им трябваха три дни, за да изберат председател на Народното събрание. Тогава те избраха Вежди Рашидов. Както в 48-ия, така и в 49-ия парламент Рашидов е най-възрастният народен представител. Затова в сряда той отново ще открие Народното събрание и ще говори пред депутатите.

 
„Подготовката тече през цялата време от тези два месеца, така че за нас не е изненада, всички зали са чисти, подредени, направена е профилактика на системата за гласуване, а в днешния ден се изготвят и поименните карти за гласуване, тъй като списъкът с избраните депутатите стана ясен в събота“, каза Цветомира Жекова, директор на дирекция „Връзки с обществеността“, цитиран от bTV.

 

Администрацията е в пълна готовност да посрещне новите депутати. Ясно е и разпределението на стаите на парламентарните групи. На тези избори „Възраждане“ увеличиха броя на депутатите си и освен своята стая, те ще вземат и тази на досегашните си съседи от „Демократична България“. ПП и ДБ вече са една парламентарна група и ще работят в общи стаи.

 

За пети път през последните две години депутатите ще се опитат да се обединят около стабилно парламентарно мнозинство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2809 |10.04.2023 Депутатите - дебютанти в 49-ото Народно събрание са 29 . 8| 2655 |10.04.2023 Петър Витанов: Има един милион леви хора, които не са представени в Народното събрание . 16| 2722 |09.04.2023 Мика Зайкова: Избирателите не ни казват с кого да управляваме, казват ни: ”Моля ви, направете правителство” . 2| 3798 |05.04.2023 Л. Аламанов: При Борисов няма ляво, няма дясно, няма горе, няма долу. Само да прилъже някого!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads