Реклама / Ads
42| 19532 |11.02.2019 ГЛАСЪТ

Прикривани ли са руските агенти на ГРУ в България, докато отравяли с Новичок?

.
Знаели ли са българските власти за действията на руските офицери от ГРУ Сергей Федотов, Анатолий Чепига и Александър Мишкин в нашата страна през 2015 г.? Ако са знаели, какво са предприели, за да ги неутрализират?
 

Тези и много други въпроси възникват около сензационните разкрития на Международната разследваща група Bellingcat и нейният руски партньор The Insider, че третият заподозрян по случая "Скрипал" е свързан с отравянето на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев.

 

Някои от отговорите са били известни, но прикривани дълго време. МВР, ДАНС и главният прокурор Сотир Цацаров са знаели за „екскурзията“ на офицерите от ГРУ в София. Знаели са също, че има големи съмнения Гебрев, синът му и служител на фирмата да са отровени с Новичок. Както и че това най-вероятно е дело на служители на ГРУ. Това коментираха за Фрог нюз източници от тайните служби. Известно е също, че българските власти са уведомили британските и американските власти. Това обаче е станало доста по-късно, когато нашумя случаят с опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му. По това време властта у нас отказа да подкрепи позицията на болшинството страни от ЕС за екстрадиция на руски дипломати, свързани с тайните служби. Въпреки дадените доказателства, между които и признания на високопоставен руски агент, работил дълго време във Франция.

За какво всъщност става дума.

 

Третият руски офицер на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, който е бил във Великобритания по време на покушението на Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество Новичок през март 2018 г., е пристигнал в България дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев и синът му да бъдат поразени от неизвестно вещество, съобщава сайтът offnews.bg. Медията описва как 45-годишният агент, пътувал под фалшивото име Сергей Федотов, е идентифициран от Bellingcat като старши офицер от ГРУ  - Главното разузнавателно управление на Руската армия. Подобно на другите двама заподозрени за отравянето в Солсбъри служители на ГРУ - Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата легенда и нова самоличност са създадени през 2010 г.

За Федотов за пръв път съобщава руското разследващо издание "Фонтанка". Bellingcat и The Insider са проследили маршрута на пътуването на агента от момента на създаването на фалшивата му самоличност през 2010 г. до последното му пътуване до Великобритания през 2018-а. За тези осем години "Федотов" е пътувал многократно в Европа, Азия и Близкия Изток. Засечена е появата му на горещи точки дни преди там да се случат странни събития. 

 

Твърде интересно е идването му в България през април 2015 г. Обстоятелствата около това пътуване и поведението на агента съвпадат с тези при случая "Скрипал" във Великобритания. 

 

На 14 април 2015 г. Сергей Федотов пристига на летище Бургас от Москва. Има обратен билет за 30 април от София до руската столица. Не се качва на него, а вместо това в късния следобед на 28 април се появява на летище "Ататюрк" в Турция и си купува билет в последния момент за Москва, пише offnews.bg.

 

По-рано същия ден бизнесменът Емилиян Гебрев постъпва по спешност в болница. Причината е внезапен припадък по време на даван от него коктейл. Почти по същото време синът му и един от членовете на ръководството на компанията на Гебрев също се оплакват, че им е лошо и са приети в болница. Лекарите са категорични, че става дума за остро отравяне. Гебрев изпада в кома. Медиците смятат, че отровата е приета предишния или в някой от предишните дни, но не успяват да установят за какви точно съставки става дума.







В медиите се появяват кратки съобщения и нищо повече. По случая е наложено т.н. ембарго – никаква информация към медиите. Ограничен е и кръгът на запознатите с информацията.

 

Знае се със сигурност, че самият Гебров, когато започва да се възстановява, се е обърнал към две известни европейски лаборатории, специализирани в анализ на химически оръжия. Едната от тях - Verifin в Хелзинки, стига до извода, че не може да посочи точния вид на субстанцията, но е открила два вида органофосфати в пробите от урината на пациента. Един от тях е силен пестицид, а другият е нещо трудно за установяване, но вероятно свързано с химически оръжия.

 

Забележете, тези стъпки ги прави жертвата, а не българските служби. Към този момент те пазят мълчание и не е ясно дали въобще са предприели някакви действия.

Състоянието на Гебрев се подобрява месец след постъпването му в болницата и той е изписан. Няколко дни по-късно, в края на май 2015-а, той получава нова криза и е приет в болница за втори път.

 

На 24 май 2015 г., Сергей Федотов е пак в България с полет от Москва. Имал резервация за връщане на 28 май. И този път не ползва обратния билет. Оттук заминава в Сърбия и оттам в Москва. Ако службите ни са го следили и са имали съмнения относно действията му у нас те са могли да предприемат някакви стъпки. Не са го направили.

 

Очевидно е, че пътуванията на Федотов в България и Великобритания съвпадат в моментите на отравянето на Гебрев и Скрипал, е заключението на разследващия екип. В Лондон Федотов пристига с полет от Москва в същия ден като другите двама заподозрени агенти, макар и с различни полети. Трябвало да се върне в Русия с полет на 4 март - същия ден, в който Сергей и дъщеря му Юлия Скрипал бяха намерени в безпомощно състояние в Солсбъри. Вместо това, той хваща полет до Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.







Пред Bellingcat Гебрев споделя, че няма представа какво би разгневило едно чуждо разузнаване дотам, че да атакува него и семейството му. В същото време той признава, че тригодишните разследвания на българската прокуратура и служби не са дали никакъв резултат. "Според г-н Гебрев може да има две хипотетични причини, поради които би могъл да бъде мишена, пише Bellingcat. - Едната е износът на неговата компания на специализирано оборудване, свързано с отбраната, в Украйна, което според него е извършено при стриктно спазване на българските и европейските разпоредби. Друга хипотеза, смята той, е възможен интерес от страна на Русия към завод за производство на оръжие, който той контролира, който е от стратегическо значение за България и НАТО."

 

Според нашите източници Анатолий Чепига и Александър Мишкин също са идвали в България. Три години институциите в България са знаели това, но са мълчали. Защо са уведомили британските служби толкова късно? Защо премълчават, че е са извършени изследвания на веществото, с което се предполага, че са отровени Гебрев, синът му и неговия служител и във Великобритания? Какви са резултатите?

 

Руски анализатори смятат, че Гебрев е станал мишена на службите на Москва заради доставките на оръжие за Украйна. По тяхна информация става дума за сделки за около 100 млн долара, за които надлежно са били информирани българските власти. Подчертават също, че посредник в тези сделки били американците.

 

Прес-секретарят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков заявява по повод новите разкрития, че се съмнява в тяхната реалистичност. С известна ирония той задва въпроса: "Ако тезата е вярна, обяснете защо от 2015 г. досега случаят е останал неизвестен за съответните служби? Нали става дума за използване на бойно отровно вещество на територията на Европа, все пак? Ние не знаем на какви факти се опират тези твърдения. Не знаем колко са компетентни тези, които ги огласяват“.

 

Песков вече не отрича съществуането на тримата офицери от ГРУ, което е новина, защото до неотдавна той се присмиваше на всички твърдения, че такива хора са реални. Защо три години не се е рабрало за тях, - пита Песков. Защото със сигурност руските тайни служби са много опитни. Други служби, като нашите, са бездействали или са действали мудно. Има и трета версия, която ако допуснем, ще звучи отвратително. И все пак агентите на ГРУ бяха осветени, разобличени, огласени. Наложи се и у нас да се заговори за това, въпреки досегашното мълчание.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров призна преди ден, че руснак на име Сергей Федотов е идвал три пъти в България. Нищо повече. Защо три години няма никакъв резултат от работата извършена в тази посока? Бившият шеф на МВР и ДАНС Цветлин Йовчев на свой ред обясни по една телевизия, че най-вероятно става дума за частна поръчка на служители от руските тайни служби. Йовчев е бил съветник по сигурността в един от кабинетите на Борисов. Бил е съветник и на президента Росен Плевнелиев. Каква информация има Йовчев, за да твърди, че става дума за частна поръчка? Откъде има тази информация – от София или от Москва? И как така служби като руските, които с право се гордеят със своя патриотизъм и служба на държавата приемат „мокри поръчки“ от съмнителни кръгове? И дали тези кръгове, свързани с оръжейния бизнес, приемат спокойно версията на Йовчев, че са възможни поръчители на убийства с бойни отровни вещества?

 

Въпрос, въпроси, въпроси…  

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 208| 34060 |09.07.2014 ГЕРБ да си опичат акъла, стига са пласирали агенти във властта . 22| 18366 |10.06.2014 Таен доклад: Преименуването, ходжи-агенти, изселването - II част . 29| 12174 |18.12.2010 Вън агентите Дядо Мраз, Снежанка и джуджетата! . 15| 14714 |15.10.2009 ПЪТЯТ КЪМ КЪМ РАЯ Е ОСЕЯН С ТОП АГЕНТИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads