Реклама / Ads
13| 5606 |17.06.2023 НОВИНИ

Който не ни харесва – не разбира: Назначения на инат не са смелост – глупост са

.
Ще ви разкажа една известна, но позабравена стара история. Перикъл, който управлявал Атина през втората половина на V век пр.Хр. бил приятел с великия драматург Есхил. Есхил бил много популярен не само заради творческия си гений, но и заради участието му в епичните битки срещу персите при Маратон, Саламин и Платея.
 

Политикът, военачалникът и създателят на демократичното управление Перикъл спонсорирал с лични средства постановки на Есхил. Но когато авторът го питал за дадена творба дали се е получила, въпреки че имал 13 награди за „Най-добър трагичен поет“ на древна Атина, славният държавник отговарял: Има само една истинска оценка – изречената от гражданите.

 

От десетилетия българските политици и творци имат универсален отговор за всяко тяхно действие, което обществото не е приело с аплодисменти: Не го харесват, защото не го разбират.

Днес ни сервират същия сюжет, като овехтяло меню на крайморско капанче, което прави едни и същи безвкусни салати и яденета, но с цени на кулинарни шедьоври със звезди Мишлен... На който не му харесва – прав му път. Ще дойдат други балъци и пак ще им пробутат воднистия таратор и размразената цаца.

 

С големи родилни мъки се появи правителство. „Рожбата“ е още в кувьоз, както се казва, а „родителите“ почнаха да я употребяват за някакви съмнителни цели.

Съжалявам, но обяснението на финансовия министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев за назначаването на съпругата на Даниел Лорер – Виолета на някаква позиция, свързана с ЕИБ, не са убедителни. „Много шум за нищо“, - заяви той пред медиите. „Извиняваме се“, - бе по-подходящо.

 

Последва назначаване на началник на Гранична полиция - бившия зам.-шеф, а впоследствие и шеф на Столичната дирекция на вътрешните работи Антон Златанов. Той бе такъв, когато брутално полицейски насилие бе стоварено върху протестиращи през 2020 г. И от МВР днес се аргументират, че прокуратурата не била открила вина в действията на Златанов. Прокуратурата на Гешев, нали? Нали ако открие вина, ще признае, че управлението на ГЕРБ и Борисов е било и репресирало недоволни?

 

Със скоростта на светлината бе върнат Павел Тонев за шеф на Митниците. И не става дума за това кой го харесва и кой не в този важен сектор. Значение обаче имат установените слабости в работата му, както и съмненията за връзки с различни групировки. Поради тези причини е бил освободен.

 

Само три примера, но достатъчни за тъжни изводи.

 

Има такава еврейска притча:

 

Учителят каза: „Ако великите мъже на Израел ви кажат, че сте праведен, не вярвайте. Дори пророк Елияху (пророк Илия в християнството) и небесният ангел да дойдат при вас и да ви кажат, че сте праведен човек - не вярвайте. И дори самият Вечен Бог да каже, че си праведен, имай предвид, че това се отнася само за този момент, но не и за следващия".

 

За финал нека използваме Правилото на Франс за глупостта: И един милион души да повярват на нещо глупаво, то пак си остава глупаво.

 

Време е да спрем да живеем по този начин.

 

Витали Роник

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2739 |14.06.2023 Васил Пандов, ПП-ДБ: Гешев беше отстранен в момента, в който демонстрира своето активно участие в политиката . 2| 2740 |13.06.2023 Ина Лулчева: Гешев беше освободен по реда, който предвижда закона, очаквам бързо подписване на указа . 5| 2695 |13.06.2023 Доц. Киселова: Има нужда парламентът да определи нов ВСС, който да избере главен прокурор . 1| 2733 |09.06.2023 ЕС приема закон за свободата на медиите, който ще защитава журналистите срещу неоснователни искове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads