Реклама / Ads
12| 16547 |24.07.2017 НОВИНИ

Колтуклиева: Пеевски искаше от Борисов да се откаже от премиерския пост

.
Соня Колтуклиева
Делян Пеевски искал Бойко Борисов доброволно да се откаже от премиерския стол. За целта се опитал да устрои среща между него и Ахмед Доган малко преди да гръмне аферата Костинброд.
 

Същата оферта Борисов получил по това време и по друг канал-от Лютви  Местан, тогава председател на ДПС. Стигнало се до там, че му дали и папка с имената на министрите, които политическият кръг набелязал предварително. „Аз на тяхната каруца няма да се кача, но и на моята няма да ги пусна“, бил лаконичният отговор на премиера.

 

Това разкри сензационно журналистката Соня Колтуклиева  в предаването  „Честно казано“ с Люба Кулезич  по БиАйТи. Колтуклиева разказа за първи път за задкулисните договорки, на които е станала свидетел, докато е била близо до Борисов. Ето какво разкри още тя:

 

През този месец стават 33 месеца, откакто глутницата лае срещу  мен. С нещо съм много важна, значима, съизмерима. Беше нормално, първи са покосени тези, които говорят най-силно, ярко и казват най-големите истини. През 2014 година написах писмо до етичната комисия към  ВСС. Искането ми беше да се произнесе за действията на конкретни прокурори дали нарушават закона. Всички знаем, че когато започне едно следствие има следствена тайна. В писмото ми до ВСС  имаше съществено изречение, което ми идяде  главата. То звучи така: Питам ви страхува ли ви Делян Пеевски? Предполагам, че това е ядосало не само Пеевски , но и цялата му компания.  Аз бях най-яркият защитник на Борисов.

 

Какво се случи: Най-напред е Цветан Василев, който прави банка и върви напред. Появява се Алексей Петров и му казва, че иска 30 процента  от банката. Василев  се обръща  за помощ към Пеевски , който му обещава закрила от страна на  Ахмед  Доган  и Сергей Станишев. За една нощ медиите на Пеевски  се обърнаха и Бойко стана от Боко  Тиквата- „нашия приятел“.

 

Идва момент, в който Цветан Василев и Пеевски  се скарват с Борисов. Не бих казала, че имам пълно доверие на Борисов. Към онзи момент той ми казваше, че стават големи апетитите на Василев и Пеевски  към разпростиране из целия бизнес и той, като политик, носи отговорност за това. И не може да удовлетвори тези апетити. По-късно Александър Сталийски, приятел на Бойко Борисов,  поискал дял от банката. Дойде момент, в който подмолно са ставали някакви истории по между им. Преди аферата Костинброд Делян Пеевски  ме извика и ми каза, че ще извика Доган, аз да викна  Борисов, и да ги оставим двамата за  5 минути  да се разберат. Пеевсик  казваше: Ти си му влязла под кожата, много те слуша. Знам, че Доган  мразеше неистово Борисов заради историята, когато той  каза в  парламента, че бил поръчан от Доган .

 

Пеевски  ми обясни, че  искали Борисов да се оттегли,  да не е премиер. Борисов, Доган  и трети, попаднал в парламента, да управляват. Каза ми:  Моите медии ще пазим Борисов и така ще го докараме  до президентските избори, когато ще спечели. 

 

Аз казах: Как така ще се откаже от премиерското  място, той си го заслужава. Не побързах веднага да кажа на Борисов. От първият момент ми беше ясно, че това няма как да се случи. Когато отидох и му предадох  за искането на Пеевски, той ми каза, че и Лютви  Местан  е отишъл при  него със същото предложение. Борисов ми отвърна:  Аз на моята каруца няма да ги пусна, но и на тяхната няма да се кача. Държеше папка с кабинета,  ако Борисов се оттегли. Твърдеше, че не е погледнал в папката.

 

Дойде Костинброд. Борисов се прибра в Банкя и никой не стъпваше там. Аз продължавах да ходя. Всичко се преобърна в Борисов, когато „24 часа“ публикуваха снимка, на която горят портрета му. Той се просълзи.

 

Защо смятам, че Костинброд  е пуч ? Защото като видях каква вълна се надига, звъннаха на Борисов и му казах да пусне телевизора. Той нямаше готов отговор. Беше шокиран. Костинброд  беше голям удар за Борисов. Рядко съм виждала толкова смазан човек. Очакваше да го арестуват, спомни си Колтуклиева . Тя допълни: Мен ме е страх. Институционалният   рекет  и натиск е огромен.

 

Разкритията на Соня Колтуклиева  ще продължат и утре в предаването „ На светло“. До тогава журналистката ще бъде под охрана.

 

Тук може да прочетете втора част от интервюто

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10373 |23.07.2017 Николай Хаджигенов: Прокуратурата защитава Пеевски . 13| 11896 |21.07.2017 Татяна Дончева: Делото за КТБ се води на практика от Пеевски . 2| 8659 |13.07.2017 Съдът във Враца отхвърли всички искания на Пеевски срещу Глориент . 0| 6107 |13.07.2017 Тръмп: Путин искаше Хилари Клинтън за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads