Реклама / Ads
1| 2301 |06.08.2024 НОВИНИ

Комисията по отбрана подкрепи придобиването на доказали се в Украйна зенитно-ракетни комплекси

.
Парламентарната комисия по отбрана подкрепи проект за придобиване на германски зенитно-ракетни комплекси IRIS-T за над 356 милиона лева.
 

Ако бъде сключено споразумение, първият етап ще бъде осъществен до 39 месеца. 

 

През 2023 година правителството упълномощи министерството на отбраната да преговаря с компанията "Diehl Defence". 

 

След проведени срещи е било заявено намерението за купуване на системи IRIS-T за гореспоменатата сума. 





България се цели да купи доказалите се в Украйна ПВО комплекси IRIS-T. Предложението е изготвено от Министерски съвет след работни срещи в Министерство на отбраната в периода 22-24 юли с представители на Федералното министерство на отбраната на Германия и на немската компания Diehl Defence в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“.

 

България е заявила намерение за закупуване на 1 брой IRIS-T SLM на обща стойност 182 млн. евро, или малко над 356 млн. лв. В рамките на проекта е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя модификации на системата и на един брой система за далечен обсег.

 
Предвижда се първият етап на проект да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжена техника.





Идеята е чрез реализацията на проекта за придобиване на зенитно-ракетни комплекси да се усъвършенстват способностите на ПВО за въздействие по средства за въздушно нападение, притежаващи съвременни летателни и бойни способности.

 

Противовъздушната система Iris-T, която Германия предостави на Украйна през 2023 г. за защита на украинските градове и цивилното население в тях, се справя отлично, пишеха тогава редица германски медии.

 

Германската обществена телевизия ZDF цитира Харалд Бушек от ръководството на фирмата, който казва, че украинските военни им съобщават за почти 100 процентова успеваемост на отбранителната система.

 

И други германски медии посочват, че Iris-T се доказва като много ефективна в Украйна. Една от двете предоставени на Украйна системи осигурява в Киев защита на населението и критичната инфраструктура от руските крилати ракети "Калибър" и иранските дронове "Шахед", информира АРД.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2500 |06.08.2024 От ПП обсъждат свалянето на Рая Назарян от шефския пост в парламента . 6| 2593 |06.08.2024 Гвоздейков назначи нов шеф на Национална компания "Железопътна инфраструктура" . 20| 41666 |06.08.2024 Александър Невзоров: Не пуснаха руския глупак на Олимпиадата, защото мирише и е махмурлия . 6| 5417 |06.08.2024 Проф. Николай Слатински: Много скоро Воюваща Украйна ще стане настояще за България. Не се съмнявайте в това!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads