Реклама / Ads
0| 4571 |16.05.2022 НОВИНИ

Константинова със сърцераздирателно обръщение: Мили украинци, няма да останете на улицата!

.
Калина Константинова Източник: Youtube
”Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата”, казва в специално видеообръщение към всички хора с временна закрила вицепремиерът Калина Константинова.

Тя прави обръщението си, след като в обществото пространство се надигнаха поредица от въпроси какво ще се случи с украинските бежанци след 31 май, когато приключва програмата за помощ.

 

"Никой никога не е обещавал нито на хотели, нито на кметове, нито на когото и да е било, че има възможност да останете в хотелите след 31 май по условията на хуманитарната програма. Тя бе създадена със срок до 31 май от първия ден. Ако някога някой ви е казал нещо друго, то той ви е излъгал. Единственият начин да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете", обяснява Константинова, която е категорична, че на улицата няма да бъде оставен нито един човек.

 

"Държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с ВЗ след 31 май продължава в държавните, общински и ведомствени почивни бази.

 

Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за вашите специфични нужди, които да бъдат взети предвид при планирането на релокацията и цялостния логистичен план за преместването ви из страната. Работите ли вече в района или имате предложение за работа от хотелиера, който ви е подслонил? Детето ви записано ли е на училище? Имате ли хронично заболяване? Това са само малка част от въпросите, на които трябва да ни отговорите, за да се погрижим по възможно най-добрия начин за вас, пояснява вицепремиерът.

 

Чрез обръщението си тя поставя и отговаря на няколко въпроса:

 

Задължително ли е преместването в държавни бази?

 

Не, разбира се. Вие сте свободни хора и ВЗ ви дава право да пребивавате в нашата страна свободно, дава ви право да работите и да бъдете независими. Имате право да си намерите квартира или да живеете където прецените на собствени разноски.

 

Но ако все още не сте успели да си намерите работа и нямате възможност да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната.

 

Защо не започнахме по-рано с анкетите?

 

Знаем, че всеки един от вас, ако може да избира, би се прибрал веднага в Украйна. Ето защо едно по-ранно анкетиране нямаше да ни даде правилна статистика, тъй като самите вие живеете ден за ден и ние напълно разбираме това.

 

Искаме да ви осигурим максимален уют, сигурност и грижа. Вярваме, че и вие го искате, и ако ни съдействате бързо и акуратно да получим вашите данни от анкетите, задачата ще бъде много по-лесна не само за планиране, но и за изпълнение.

 

Какво следва после?

 

След като получим данните от вас на тяхна база ще начертаем обща пътна карта, която ще споделим с вас. За най-достоверна и пълна информация следвайте само портала ukraine.gov.bg и потърсете информация на националната гореща линия – 02 / 905 – 5555.

 

Нашият екип ще ви информира своевременно за всяка следваща крачка.

 

Искам да ви уверя, че България продължава да е тук за вас, да е тук до вас. Надявам се тази разтърсваща война да приключи съвсем скоро и вие да може да се приберете при своите близки. Но дотогава – ние ще грижим за вас и вашите деца, така както бих искала някой да се погрижи за мен и моето дете, ако баща му е на фронта.

 

Заедно ще се справим и с това предизвикателство. България е с Украйна", заключва Калина Константинова.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4749 |13.05.2022 Калина Константинова: АДФИ откри десетки нарушения в ”Български пощи” . 0| 3069 |11.05.2022 Калина Константинова: Не е ясно кога пощите ще се възстановят от хакерската атака . 0| 2758 |04.05.2022 Константинова: И българи, и украинци ще получават помощ за плащане на наем на жилище . 0| 2760 |03.05.2022 Калина Константинова е поискала оставката на ръководството на „Български пощи“
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads