Реклама / Ads
0| 4673 |25.03.2016 НОВИНИ

Контрабандна пратка с цигари на "Булгартабак" е хваната в Турция

.
Контрабандна пратка цигари, повечето от които са българската марка "ММ" на производителя "Булгартабак холдинг", е заловена при четири специализирани операции в югоизточната турска провинция Диарбекир. Това пише сайтът "Биволъ" , цитирайки прессъобщение на сектора за борба с контрабандата и организираната престъпност в Турция .
 
Конфискувани са 600 000 кутии контрабандни цигари с пазарна стойност 2.5 млн. турски лири (775 000 евро). Цигарите са пристигнали по нелегални пътища и вносът им е незаконен.

Камионите и микробусите, превозващи стоката, са били проследени и при входа на град Диарбекир са спрени за проверка. Голяма част от стековете са били укрити в кутии от чаени сервизи. Установено е, че печатите на митническите документи са фалшифицирани, петима са арестувани. По първоначални сведения, сред изловените контрабандни цигари доминират количествата на българската марка "ММ“.

На 21 март пак в Диарбекир в ремаркетата на 6 трактора са открити и конфискувани 682 500 кутии цигари за близо 4.095 млн турски лири (1.2 млн. евро), пише изданието.

Припомня се за публикации на турските медии – държавни, проправителствени, опозиционни или независими, които държат във фокуса си интензитета на контрабандните товари с цигари и акцентират на факта, че делът на българското производство, влизащо в страната и стъпващо на пазара, е твърде голям.

И на властите и службите, и на обикновените турци им е известно, че пътят на контрабандните цигари минава през митническия рай на Дубай, Обединените Арабски емирства и Доха, Катар, пише още изданието, припомняйки за дубайската връзка на депутата от ДПС Делян Пеевски, който до скоро официално притежаваше 5 на сто от "Булгартабак", но се смята, че той стои зад обшорната собственост на тютюневата компания.

След налагането на забраната от Анкара за влизане в Турция и публикации там, описващи Пеевски като "император на контрабандните цигари", депутатът от ДПС обяви, че излиза от тютюневия бизнес, а в средата на март стана ясно, че "Булгартабак холдинг" спира износа си за Близкия Изток и затваря софийската си цигарена фабрика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7139 |27.02.2016 Тонове цигари в река Марица . 36| 7232 |12.02.2016 В. Енчев: Пеевски трябва да бъде разпитан от турските служби заради контрабандата на цигари . 3| 6660 |10.02.2016 Картинки с мъртъвци на кутиите с цигари . 12| 4864 |28.01.2016 Камион минава 20 пъти границата с нелегални цигари, хващат го на 21-я

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads