Реклама / Ads
0| 3353 |12.05.2022 НОВИНИ

С ”коридори за солидарност” Брюксел изнася зърно от Украйна

.
Европа ще помага на Украйна да изнася милиони тонове зърно, заседнало в страната заради блокадата на украинските пристанища от руския флот. Европейската комисия обяви, че ще работи с правителствата на държавите-членки в блока.
 

Украйна е четвъртият по големина износител на зърно в света за миналата година според данните на Международния съвет по зърното. Продадени са близо 45 милиона тона в чужбина, главно в Китай, Африка и Европа. Украйна е един от най-големите производители на слънчогледово масло.

 

Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари, 90% от зърнените храни и слънчогледовото олио бяха изпратени през украински пристанища на Черно море - марушрут, който вече е затворен. Проблемите с извеждането на зърното от Украйна заплашват да причинят продоволствена криза, особено в по-бедните региони като Африка.

 

20 милиона тона зърно трябва да напуснат Украйна за по-малко от три месеца с помощта на инфраструктурата на ЕС, заяви еврокомисарят по транспорта Адина Валян, цитирана от агенция "Ройтерс". 

 

"Това е огромно предизвикателство, така че е от съществено значение да се координират и оптимизират логистичните вериги, да се въведат нови маршрути и да се избягват, доколкото е възможно, тесни места", посочи тя. 

 

Бързото изкарване на украинската продукция с влак също е предизвикателство, тъй като украинската железопътна система има различна ширина на коловозите от тези в Европа. Така че зърното трябва да се прехвърля на различните влакове. 

 

Комисията призова транспортните компании да предоставят повече превозни средства, камиони и товарен подвижен състав. Украинските селскостопански експортни пратки трябва да бъдат приоритизирани на терминалите и мениджърите на инфраструктурата трябва да предоставят железопътни слотове за този износ. ЕК призова компаниите спешно да прехвърлят мобилни товарачи за зърно до съответните гранични терминали, за да се ускори претоварването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4377 |11.05.2022 НС прие еврорегламент и позволи на Брюксел да конфискува незаконно имущество у нас . 0| 3106 |28.04.2022 148 млн. евро потекоха от Брюксел към България за украинските бежанци . 0| 3074 |28.04.2022 Двама министри заминават за Брюксел заради спряното газово кранче . 0| 3254 |22.04.2022 Брюксел готви пореден пакет нови санкции срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads