Реклама / Ads
0| 3531 |17.05.2022 НОВИНИ

WSJ: ООН иска облекчаване на руските санкции, за да освободи украинското зърно

.
Висока цена е готова да плати Организацията на обединените нации, за да освободи блокираното от Кремъл украинско зърно. ООН предлага да се сключи сделка с Русия, Турция и други държави, за да освободи износа на храни към световните пазари и да предотврати продоволствена криза, твърдят дипломати, запознати с идеята пред “The Wall Street Journal”.
 

Русия затвори черноморските пристанища на Украйна, за да отслаби страната и да завладее нейното крайбрежие. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска от Москва да разреши някои украински доставки на зърно в замяна на мерки за облекчаване на руския и беларуския износ на калиев тор. В момента обаче изглежда, че Русия не води сериозни преговори, твърдят дипломати. Турция е изразила желание да участва в подобна договорка, включително чрез премахване на мини от морето и управление на корабния трафик.

 

Русия и Беларус са ключови доставчици на поташ (калиев карбонат). Това е хранително вещество за растенията, което може да осигури добри реколти в други региони по света. В момента беларуският поташ е забранен на световните пазари заради западните санкции. Войната в Украйна също наруши част от руския износ. 

 

Това е и причината ООН да се опитва да премахне бариерите, включително и западни санкции, за да върне повече от руския и беларуския поташ на пазара. 

 

Като един от най-големите износители на зърно, Украйна е изнесла 41,5 милиона метрични тона царевица и пшеница през сезон 2020-2021 г., като повече от 95% са били превозвани през Черно море, според Maxigrain, украинска компания за износител на зърно. На фона на разрушаването на селскостопанската индустрия на Украйна от войната и руската блокада на украинските пристанища, служителите на ООН се опасяват, че покачващите се цени и потенциалният недостиг могат да дестабилизират бедните страни, които зависят от украинското зърно, и да доведат до конфликт. Цените на пшеницата достигнаха рекордни нива след руската инвазия през февруари.

 

Западните санкции ограничиха достъпа на Москва до чуждестранна валута, докато нации, които подкрепят Украйна, намалиха износа на петрол от Москва. 

 

Няма коментар от руската и украинската мисия в ООН, както и от посолството на Турция в САЩ. 

 

Гутериш обаче намеква за преговори във Виена утре. 

 

"Трябва да намерим начин производството на храни в Украйна и производството на храни и торове в Русия да бъдат върнати на световните пазари въпреки войната", посочи генералният секретар на ООН, който посети Москва, Киев и турската столица Анкара през април, за да обсъди войната и проблемите на продоволствената сигурност. 

 

Водените от ООН разговори за отваряне на износа на зърно от Черно море допълват по-незабавните усилия на европейските страни за придвижване на по-малки количества украински хранителни продукти на пазара по пътищата, железниците и водните пътища на континента, включително река Дунав.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще председателства Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, когато се очаква страните членки да обсъдят глобалната продоволствена сигурност.

 

Москва е сериозна пречка за освобождаването на износа на зърно. Москва също има право на вето като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, така че изглежда малко вероятно съветът да приеме обвързваща резолюция, насочена към освобождаване на украинския износ на зърно, казват настоящи и бивши служители.

 

Без резолюция на ООН или краткосрочно споразумение, се очаква страните, които зависят от украинската пшеница, да продължат да оказват натиск върху Москва да разреши поне ограничени доставки на зърно, може би ескортирани от кораби под флага на международна организация или страна, която се смята като неутрални или приятелски настроени към Москва.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3633 |16.05.2022 България ще иска изключение от евроембаргото на руски петрол, потвърди Петков . 0| 4912 |16.05.2022 Трифонов с остро предупреждение към ПП: Правят и говорят каквото си искат . 0| 3298 |16.05.2022 ВАС: ВСС да обсъди частично и случая „Жоси“, за който се иска освобождаването на Гешев . 0| 3297 |16.05.2022 Швеция официално поиска да стане член на НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads