Реклама / Ads
36| 9296 |31.10.2010 НОВИНИ

Г. Коритаров: България е благоприятна за руските тайни служби

.
Костов заговори за руските служби, защото вероятно се засилва влиянието им у нас. България има нужда от повече политически проекти, за да се постигне качествен дебат. Въпросите на Първанов към Цветанов са реторични и спускат димна завеса, за да се случи нещо зад нея.
 
Бившият водещ на „Здравей, България” се завърна в ефира на Нова ТВ в рубриката „Рулетка”.

„Бъдещият проект на Георги Първанов не е изненада за никого. Той не е нещо ново. За него стана въпрос още през март 2007 г. на един семинар, проведен от президентството”, каза Коритаров. Той показа документ от срещата, в който освен целите на Първанов за втория си мандат като президент, като точка е поставено „интегрирането” в политиката на държавния глава, след като напусне „Дондуков” 2.

„Тогава е замислено още как да се подготви всичко, подготвяна е платформа. Работното име на проекта е било „Бъдещето на България”, което по някакъв начин копира фондация „Бъдеще за България” на елена Костова. Може би са липсвали достатъчно идеи”, коментира Коритаров.

Той припомни още, че тезата за радикална промяна от страна на държавния глава не е нова. „Георги Първанов постави този въпрос през 2008 г. на кръгла маса, когато настояваше за въвеждане на мажоритарни избори. Идеята му беше приета частично. Още тогава обаче той отказа да допусне идеята за нова Конституция. Мисля, че президентът няма да няма да поеме подобна инициатива в новото си движение”, добави Коритаров.

Според него държавата ни има нужда от повече политически проекти, които да обогатяват политическия дебат. От думите на Първанов и на Бойко Борисов ясно личало, че и двамата се считат за единствените основни играчи към момента. Той квалифицира въпросите, които Първанов зададе на вътрешния министър Цветан Цветанов като реторични. „Те имат задачата да спуснат една димна завеса, зад която да се случват политически събития”, каза още журналистът, но не спомена какво конкретно има предвид.

По думите му, Иван Костов е единственият политик, който през последните 20 години толкова открито е говорил заедно с ген. Атанас Атанасов срещу руските служби. Според Коритаров това моментът не е случаен, защото се очаквала все по-голямата им. "Изказването на Иван Костов е едно от най-интересните, сериозни и значими събития през изминалата седмица. За първи път толкова открито политик назовава активна роля на руските служби в България. На следващия ден Антанас Атанасов възпроизведе думите на Костова. За мен това означава, че думите на са изпуснати случайно, а част от сериозна платформа. Ситуацията в момента е подходяща за намеса. България е изправена пред радикално очакване за развръзка по ключовите енергийни проекти. България е ефективен участник в НАТО. България дава заявка за посредничество при разрешаването на проблеми в Близкия Изток. Структурирането на подобна намеса е многопластово. Трябва да се внедрят хора в икономическите структури, да се осъществява присъствие в сигурността и във външната политика и т.н.", коментира Коритаров.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5402 |27.10.2010 Съдът в Страсбург наказа България с 62 хил.евро . 12| 5676 |26.10.2010 След 15 години в България няма да има педиатри . 7| 5299 |25.10.2010 България - държава на прокурорите . 2| 5113 |24.10.2010 Стачка спира влаковете България-Гърция-България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads