Реклама / Ads
1| 3486 |16.08.2021 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Актуализацията на бюджета вече е задължителна

.
Корнелия Нинова Източник: Стопкадър, БНТ
„Кадрите с полицейското насилие над протестиращите са потресаващи и решението на този въпрос е обективно разследване, съд и понасяне на отговорност. За съжаление прокуратурата късно изнесе информацията, че има досъдебно производство и четирима обвинени полицаи, дори разбираме от публикуваното, че има и осъдителни присъди. Така че вършила си е работата през това време по някакъв начин, но го разбираме едва сега. Изслушването на главния прокурор, което искат “Демократична България“ не пречи, повече информация винаги е полезна.“
 

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира разпространените кадри на полицейско насилие от протестите миналото лято, в ефира на БНТ.

 

В предаването “Денят започва“ тя обясни, че по правилата, по конкретно дело прокурорът няма право да предоставя информация, но тъй като случаят е с много голям обществен отзвук, Правната комисия може да поиска закрито заседание, така че има начини да се удовлетвори общественият интерес и в същото време да се спазят правилата.

 

На въпроса как могат да се предотвратят подобни случаи и да се гарантира обективно разследване, лидерът на левицата отговори: „Могат да се направят много законодателни промени, да измислим най-съвършените текстове. Единственият начин да се справим с подобни случаи е да има обективно понасяне на отговорност.

 

Имали сме много такива случаи, но не се е стигнало до реален резултат. Дори и прекрасен закон да направим, ако той не се приложи, ако не се стигне до съд и ефективни присъди, резултатът ще е същият“, обясни Нинова.

 

Във връзка с предстоящата актуализация на бюджета Корнелия Нинова коментира защо е необходима тя: „За първи път заговорихме за актуализация на бюджета на 24-ти април тази година и 4 месеца по-късно се вижда, че сме били прави. Необходима е, а вече смятам, че е и задължителна да се направи, за да се върне правовата държава, парламентарната република и институционалността в България. Ако сега управляваше Борисов, той нямаше да иска актуализация, а щеше да раздаде тези пари с постановление на МС или през прозореца на колата си да тръгне из страната да раздава. Това беше неговият стил и той е неправилен. Преразпределението на бюджета в парламентарна република се случва в парламента. Затова служебният кабинет постъпва правилно и връща нещата там, където им е мястото - в българския парламент.“

 

По думите ѝ що се отнася до съдържанието, което се предлага от служебния кабинет, лидерът на БСП смята някои от тях за смущаващи и призовава за повече конкретика.

„Ние ще подкрепим на първо четене тази актуализация, за да тръгне процеса, но между първо и второ четене ще се постараем да нанесем подобрения, така че да го усъвършенстваме, както и ще предложим да отпаднат някои неща, които ни смущават“, заяви Нинова, според която има два основни проблема в момента:

 

„Здравето на нацията, заради ковид кризата и доходите на хората, заради ценовия шок. Здравното министерство изготви Национален оперативен план за справяне с пандемията, в който пише, че в момента в България имаме около 5 млн. броя ваксина. Ваксини имаме достатъчно, а в актуализацията на бюджета се иска още 47 млн. лв. за закупуване на допълнителни 1 533 037 броя ваксини. Ние питаме защо е необходимо това?“ По думите й в доклада се казва още, че има осигурени ваксини за 2022 и 2023 година, и ако този разход е само, за да се пълнят джобовете на фармацевтичните компании, левицата няма как да го подкрепи.

 

Друга тема, по която БСП ще искат промяна при актуализацията в бюджета, е свързана с Комисията за енергийно и водно регулиране: „Служебният кабинет иска да им отпуснем допълнително около 17 млн. лв., за да се платят глоби за това, че са осъдени със съдебни решения за свои действия. И какво се получава - КЕВР ни вдига цените на ток, вода, парно, газ и т.н., за което се осъмнявам, че е в интерес на монополисти. Някой ги осъжда за това, трябва да платят глоба за това, тоест хората, които плащаме високия ток и вода, трябва да им съберем пари и да им платим глобите за тази работа? И отгоре на всичко служебният кабинет иска 30% от бюджета им да отива за допълнително материално стимулиране, за бонуси. Бюджетът на КЕВР е 10 млн., тоест 3 млн. да си раздадат бонуси, а средната им заплата е 5 000лв. Защо е всичко това?“ попита възмутено Корнелия Нинова, която предложи тези 17 млн. да бъдат раздадени на пример на деца с увреждания.

 

По въпроса с доходите и пенсиите, лидерът на БСП заяви, че актуализацията го предвижда, но не по начина, по който левицата вижда процеса. „Смущаващото в думите на министъра на финансите беше:  “Ако парламентът не ми актуализира бюджета, няма да има 50 лева за пенсионерите за ноември“. По този повод Нинова се обърна към министъра с думите: „В актуализацията, която искате да ви разпишем, вие сте поискали 50 лева само за септември. Като ги искате само за септември защо търсите парламента да ви ги осигури за ноември?“, попита тя, като продължи:

 

„Работниците и работните заплати са наш абсолютен приоритет като социална партия и като защитник на техните права. Видяхте хората на магистралите, които от 4 месеца не са си взимали заплатите.  Служебният министър на регионалното развитие каза, че й трябват 1,5 млрд., за да се разплати по договори, които не са сключени правилно от Борисов. Ами като не са сключени правилно от него, дайте го на съд, осъдете го, и да си плаща за това, което е направил, но не оставяйте работниците без заплати. Тя иска 1,5 млрд. през медиите, а в заложената актуализация пише, че Министерството на регионалното развитие иска 100 млн. само и то за спешно аварийни дейности. Къде са заплатите на хората?“ попита още Корнелия Нинова.

 

По думите ѝ служебният кабинет иска ресурс, в размер на 1 млрд. и 191 млн. лева, който да бъде обособен в размер за непредвидими или неотложни разходи за 3 месеца, при положение, че са разписани всички разходи за ковид ризата, за пенсиите и т.н. „Това буди въпроса за какво ще отидат тези пари. В предишния бюджет Борисов си беше заложил 81 млн. за такива резерви, а тук имаме 1.2 млрд. и питаме за какво.“

Корнелия Нинова посочи и най-смущаващото за левицата в тези текстове: „Част от този бюджет като приходи е предвидено да дойдат 454 млн. по Плана за възстановяване и устойчивост от Брюксел. На база на тези прогнозирани приходи за годината се правят и разходи. Този план, обаче, не е внесен, служебният кабинет заяви, че няма да го внася и това да го направи редовен кабинет, а ние нямаме такъв. Планът не е внесен, не е одобрен, пари няма да дойдат до края на годината, а тук пише, че част от разходите се базират на приходите от него.“

 

Председателят на БСП обобщи темата с актуализацията на бюджета като заяви, че така предложен, бюджетът има недостатъци и затова между първо и второ четене левицата ще го подобри и ще предложи вариант, в който той да е реалистичен и да достигне до повече хора в тези кризисни моменти. Нинова смята, че всички биха подкрепили 1 000 лв. за медиците на първа линия, както и актуализация на бюджета.

 

„От 4 години сме единствената партия в България, която правеше алтернативни бюджета на Борисов - с аргументация, с изчисления до стотинка. Ние имаме професионалната готовност да свършим тази работа професионално, защото 4 години сме се готвили. Най-висшата форма на държавно управление е да можеш да направиш държавен бюджет, е ние го можем“, категорична бе Нинова.

 

Във връзка с предстоящия днес Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с бежанците Нинова заяви, че е притеснително, че в бюджета няма нито дума за това, а въпросът е много важен. „Трябва да имаме изключително добра готовност, а тук такова нещо няма“, обяни тя.

 

Що се отнася до обвързването на актуализацията на бюджета с връчването на мандата, председателят на БСП заяви, че народните представители търпят критика: „Загубихме много време, можехме досега да сме направили комисиите. Тук служебният кабинет е прав, това е важен въпрос и ние го забавяме. Чисто конституционно, обаче, и юридически, двете неща не би трябвало да се обвързват“, обясни Нинова.

 

„С по-малко емоция и повече разум, както и с разговори и повече осъзнаване на проблемите, за които говорехме досега“, така Корнелия Нинова смята, че може да бъде реализиран третият мандат.

 

По думите ѝ от вчера върви манипулация, че се е отказала от служебния кабинет и че е излъгала. В студиото на БНТ тя описа каква е ситуацията всъщност: „Ние заявихме, че ако президентът ни даде третия мандат, да предложим служебния кабинет и стоим на тази позиция. Онзи ден президентът, обаче, ни намекна по дипломатичен начин, че това няма как да стане. Той заяви, че служебните министри са назначени от него и не може да останат в наследство на партиите. Партиите са длъжни да излъчат свои кадри за министри. Ако третият мандат дойде при нас бих инициирала разговори с президента Радев и ако той отново каже, че това е служебен кабинет и ние трябва да си дадем наши кадри, то е ясно“, категорична бе Нинова.

 

Корнелия Нинова бе категорична, че на фона на престрелките между останалите партии, БСП не е злоупотребила с никого от колегите си. „Държахме се коректно и диалогично и не знаем как другите стигнаха до тук.“ Според лидера на БСП левицата вероятно е успяла да запази добрия тон, тъй като не е имала никакви искания за постове и министри.

 

На финала Корнелия Нинова заяви, че ако се стигне до предсрочни избори, избори 2 в 1 е по-добрият вариант, тъй като иначе 3 седмици под ред, в ковид кризата и през зимата, ще трябва да гласуваме.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2927 |16.08.2021 Пеканов: Актуализацията на бюджета е важна . 14| 5251 |14.08.2021 Нинова: Разследване, съд и отговорност за побоя над протестиращите . 6| 5332 |13.08.2021 Емил Хърсев: Подозирам, че НС няма да разгледа актуализацията на бюджета . 4| 2976 |12.08.2021 ИБГНИ зоват партиите незабавно да се заемат с актуализацията на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads