Реклама / Ads
8| 5011 |07.10.2020 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Управлението на Борисов блокира технологичния сектор и инвеститорите ни заобикалят

.
Управлението на Борисов постави България трайно на дъното на повечето европейски класации - най-бедна страна, най-бързо топяща се нация, растяща функционална неграмотност на децата, масова емиграция, корупция. Дори едно от изброените е достатъчно условие за подаване на оставка. В особено тежък проблем за бъдещето се откроява една причина, която ни отдалечава от възможностите за бърз растеж и просперитет.
 

Крещящата корупция, неефективност на правораздаването и общата несигурност кара инвеститорите да заобикалят България. Показателно е решението на Microsoft да инвестира в Гърция 1 млрд. и да разкрие 100 000 работни места там. Очевидно е, че решението не е заради евтината работна ръка там. Президентът на компанията Смит казва, че го правят, "защото имат доверие в гръцката икономика и правителството”. Никога няма да чуем такова признание към правителството на Борисов.


Единствено оставката може да отпуши промените в България. Оставането му на власт блокира развитието ни като модерна високотехнологична държава. Нашето общество има реални възможности в този сектор. Имаме кадри, водещи световни специалисти по компютърни технологии. Израсна ново дигитално поколение българи, което напуска страната. Сега много от тях ще отидат да работят в южната ни съседка, което е загуба за българска икономика и общество.


Необходима е целенасочена държавна политика, за да останат тук и да работят за модернизацията на страната. Няколко конкретни мерки са първите стъпки това да се случи:
- създаване на национална гимназия за дигитални науки;
- в държавната банка за развитие да се отдели специален сегмент за финансиране на иновативни и start-up компании;
- да се инвестира в институтите на БАН за развитие на иновации и високи технологии и редица други.


За да се случи всичко това е необходима промяна на политиката, която да се подчинява на ясни правила и добър бизнес климат.

 

Корнелия Нинова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7247 |07.10.2020 Тошко Йорданов: ГЕРБ, ДПС и БСП са партиите, с които ”Има такъв народ” няма да си сътрудничи в управлението . 18| 4605 |06.10.2020 Корнелия Нинова: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма- нито директна, нито завоалирана- в резолюция срещу корупцията . 8| 5269 |05.10.2020 Съдия от ВКС: Хората си дадоха сметка, че начина им на живот зависи от недъзите на управлението . 7| 4881 |04.10.2020 Корнелия Нинова: Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси, защото правителството се провали и в този сектор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads