Реклама / Ads

8| 4300 |05.10.2020

Съдия от ВКС: Хората си дадоха сметка, че начина им на живот зависи от недъзите на управлението

.
Съдия Капка Костова Източник: БГНЕС
Докладите на ЕК се пишат след много сериозно проучване от много сериозни източници. Този път след доклада на ЕК ще има промени, защото тонът на Брюксел вече е по-категоричен и по-безкомпромисен и ситуацията в страната вече е друга. Този път хората си дадоха сметка, че в основата на начина им на живот, на тяхното бъдеще и на бъдещето на техните деца стоят недъзите на тези структури, този начин на управление и на този модел.

Това каза пред БНР съдия Капка Костова от Върховния касационен съд, бивш член на ВСС. Тя изказа предположение, че след сериозен дебат в Европейския парламент вероятно ще бъде приета резолюция за България с текст, близък до приетия от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

 

Тя изтъкна като основно заключение в доклада на Европейската комисия за България липсата на видими резултати в областта на съдебната реформа, касаеща най-вече отчетността на главния прокурор.

 

"Всеки прокурор би трябвало да може да разследва, когато някъде се установи нарушение, без оглед на личности и ситуации. Този т.нар. специален прокурор ще бъде част от прокуратурата и ще бъде зависим в своето професионално развитие от главния прокурор, защото нашата прокуратура е така построена. Не както някои европейски системи, където прокуратурата и съдът са заедно - структурата е хоризонтална, а не така субординирана, както е при нас", обясни според съдия Костова.

 

По думите ѝ идеята, с която е създаден Инспекторатът към ВСС е деформирана от това, че той се фокусира върху това да наказва, а не върху това да помага. 

 

Според съдия Капка Костова замисълът за Висши съдебен съвет - като орган, с който съдът да се самоуправлява, е бил добър, защото това е белег на независимост, но:

"С времето членовете му станаха политически назначения, а по-голямата част пак са от прокурорската колегия. Идеята системата да се проветрява и да има външен поглед върху проблемите в тази система не се състоя, просто тя не се случи". 

 

Тя уточни, че в съдийската колегия съдиите решават сами назначения, повишения и всичко, което касае съда, но в съдийската колегия пак няма съдии, които да са избрани от съдии.

"Тези стандарти, които са европейски и са установени и наложени от години, те пак не се случват", допълни тя.

Главният прокурор е силна и влиятелна фигура в пленума на ВСС, подчерта още съдия Костова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Съдия Атанаска Дишева: Исканията на Съюза на съдиите за освобождаване на Гешев са обосновани 3| 6994 |02.10.2020 . Съдия: Опасенията за Гешев не само се потвърдиха, но се оказаха скромни 7| 9527 |02.10.2020 . Протестът стигна и до ПИК, хората оставиха пред редакцията чували с боклук 26| 7196 |29.09.2020 . Димитър Аврамов: Хората се интересуват от това как държавата да не се използва в частна полза 7| 4983 |27.09.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ