Реклама / Ads
13| 6361 |02.02.2010 НОВИНИ

Корупцията изяде 1 млрд. евро за България

.
Международното издание “Глобал Пост” съзира пик на престъпност в България след убийството на Боби Цанков и оттеглянето на Румяна Желева от политиката.
 

Часове след убийството на Боби Цанков мафиотът Красимир Маринов бе арестуван...и освободен две седмици по-късно поради “липса на доказателства”. Брат му Николай така и не се появи. Фактът, че Големият Маргин отново бе арестуван на 21-ви януари не носи голяма надежда.

Братята Маргини не за пръв път минават през българската правосъдна система като през ресторант за бързо хранене. Обясняват, че страдат от недобро здраве и ги пускат под домашен арест, а от дома не им е трудно да управляват криминалната си империя.

Софийският градски прокурор Николай Кокинов не може да обясни защо доказателствата никога не са достатъчни. “Трудно е да се стигне до присъда когато имаме поръчителя на убийството, а не извършителя,” казва той.

Според “Глобал Пост” престъпността и корупцията отново са кризисни фактори в България след смъртта на Цанков. На 19-ти януари Румяна Желева се оттегли като кандидат за еврокомисар след като бе обвинена, че е попълнила фалшива данъчна декларация. Скандалът остави у външни наблюдатели впечатлението, че се е възвърнала корупцията в политическата върхушка, а същевременно наемни убийци ликвидират известни лица посред бял ден в центъра на столицата. Инцидентите са сходни с тези, заради които ЕС замрази фондове в размер на 500 млн. евро. Протакането ще струва скъпо на България.

Голяма част от парите са размразени, но говорителят на ЕК Денис Абът заяви, че Брюксел има намерение да замрази около 1 млрд. евро за пречиствателни станции и други проекти, защото техните “партньори” в София не предоставят счетоводни документи и не е ясно дали парите отиват по предназначение. Според експерти световната криза, която дойде късно в България, ще влоши отношенията между престъпните групировки и това ще затрудни премиера Бойко Борисов още повече.

“Ще станем свидетели на още по-брутални убийства,” коментира криминологът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. “Може би ще бъде като средата на 1990-те години.”

Борисов разчита на съдиите, за да изпълни обещанията си към народа, но дали трябва? По-младите представители на колегията и съдии от САЩ, които са участвали в съвместни проекти с България, споделят, че по-възрастните им колеги от България са соц.-кадри, чийто “интерес към закона се простира дотам да заделят блага за себе си”.

Въпреки всичко Кокинов е оптимист. Правителството дава повече подкрепа от всякога, твърди той. След случая “Красъо Черния” може да се увеличи дистанцията между съдиите и подобни печалбари. Въпреки че Маргините избегнаха присъди, проблемите им със закона са пречка пред техните операции. Това означава, че по-неопитни мафиоти имат повече отговорности и съответно могат да бъдат хванати по-лесно. “Те са млади и зелени, а когато си млад, допускаш повече грешки,” казва прокурорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4548 |07.01.2010 ВСС прие план за борба с бандитите и корупцията . 5| 4907 |21.12.2009 Предлагат 1,2 млрд. лева столичен бюджет през 2010-та година . 4| 4878 |06.12.2009 Кризата изяде рибата на София . 11| 7248 |01.12.2009 Без голи коремчета в УНСС. Спрете корупцията, контрират студенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads