Реклама / Ads
42| 5673 |21.03.2013 НОВИНИ

Д. Костадинова: Дянковият бюджет може да бъде изпълнен в първоначалния си вид

.
Деяна Костадинова Източник: Булфото
Най-правилният начин е да подкрепим уязвимите групи на безработните чрез заетост. Теглене на заем за увеличението на пенсиите е вариант, невъзможен и от законодателна гледна точка.
 

Правим преглед на бюджета, за да намерим средства за подпомагане на социално слабите българи, съобщи по БТВ служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова.
 

Най-правилният начин е да подкрепим уязвимите групи на безработните чрез заетост. Срещу тази инвестиция обществото получава продукт, а и уязвимите хора остават на пазара на труда. Хората, които не успяха да бъдат енергийно подпомогнати, също ще получат подкрепа. Там влизали и майки с деца и пенсионери, но заради малко надхвърляне на минималния доход те не получавали подпомагане.
 

Стига се до абсурд за 2 лева над нивото да се спира помощ от 65 лв. Отказите са 36 100, определихме размера на надвишаването на дохода да бъде 10 лв. Цялата група от 36 100 души ще бъдат подпомогнати еднократно.  Целта е помощта да бъде 65 лв., но може да бъде и по-малка, размерът ще се определи, когато станат ясно резервите и каква част от тях може да бъдат отделени, осведоми Костадинова.
 

Другата безспорна група са семействата на децата с увреждания. Подобни семейства обикновено са с един родител, което допълнително утежнява ситуацията. Тук отново ще се върви към вариант на еднократна помощ - в края на април. Все още не е ясен размерът им, но ще бъдат около 65 лв.
 

Не искам да създавам излишни нагласи за коледни добавки, тъй като имаме много малко време и малък ресурс. Кабинетът ще търси мултиплициращо въздействие на мерките. Няма да се пипат средствата предвидени за инвестиции, тъй като това ще доведе до фалит на фирми и загуба на работни места, каза Костадинова.
 

Тя отхвърли идеята за теглене на заем за покриване на разходите за увеличението на пенсиите. Този вариант е невъзможен и от законодателна гледна точка, каза Костадинова.
 

Идеята на КНСБ за увеличаване на минималната заплата на 340 лв. ще бъде предложена на обсъждане, но ще се чуе и мнението на работодателите. Бюджетът, изработен от Симеон Дянков, може да бъде изпълнен в първоначалния си вид, смята Костадинова, която напочни, че първите два месеца са слаби за бюджета, трябвало да се изчака март, за да се разбере дали ще се попълнят приходите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5380 |13.03.2013 Европейският парламент каза "не" на проектобюджет 2014-2020 . 7| 5699 |01.03.2013 Половин милард е дефицитът в държавния бюджет за януари . 3| 5293 |24.02.2013 Коригирани бюджети на 5 болници обеща Пламен Цеков . 24| 5888 |08.02.2013 Чехия, България и Румъния недоволни от бюджета на ЕС до 2020 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads