Реклама / Ads
28| 6306 |17.01.2010 НОВИНИ

Ив. Костов: Желева беше и моя кандидатура, но трябва да се спасява реномето на България

.
Иван Костов Източник: Вяра Йовева
Цялата ни икономическа система напоследък забуксува, определи лидерът на ДСБ. Контролните механизми в държавата трябва да бъдат приведени в действие, поиска той. ДПС опитва да сключи сделка с ГЕРБ, предупреди Костов.
 

Г-н Б. Борисов се включи в кампанията на г-жа Бокова за шеф на ЮНЕСКО веднага след като стана премиер и го направи, защото това е български интерес, а той можеше да спре това избиране само с един телефонен разговор, обяви по НТВ лидерът на ДСБ. Според него му било отвърнато със съвършено друга монета. Това проби кандидатурата и постигна целите си: Желева не се представи добре и е на последно място. Това е важен урок за ГЕРБ, нека да знаят как им се отплаща БСП. А Желева беше и моя кандидатура, защото ДСБ е член на ЕНП, добави Костов. Ситуацията сега е в ръцете на социалистите, на либералите, на зелените в ЕП, поясни той.

Вече беше заявено, че с тази комисия Барозу няма да мине пред ЕП и вероятно премиерът, имайки план Б, е в готовност да го приведе в движение.
Трябва да се извади човек с огромен политически опит; хора за такова нещо има, а важното е да се спаси авторитетът на България, посъветва Костов.

Цялата ни икономическа система напоследък забуксува; няма пробив в усвояването на европейските фондове. Реално вкараните пари са 0,4% от кохезионния фонд, напомни Костов. Средният ешелон на Фонд "Земеделие" пък е силно поразен от корупция; контролните механизми в държавата трябва да бъдат приведени в действие, поиска той.

В момента България е в състояние да изпълни и четирите критерия от Маастрихт, увери Костов. Българската страна трябва да бъде твърда и категорична, че ще кандидатства за влизане в чакалнята на валутния съюз, обясни той.

Има министри, на които им липсва кураж и компетентност да разкрият злоупотребите на Тройната коалиция. Един от тях доскоро е бил министърът на здравеопазването Нанев, който преди време е поставил начело на разследващата комисия точно онези, които е трябвало да бъдат разследвани за злоупотреби, даде пример Костов и пожела успех на министъра. Министър, на когото лично симпатизирам, е и Нона Караджова, както и м-р Певнелиев, уточни лидерът на ДСБ. Не може да се праща един куп с нарушения на прокуратурата, трябва контролните им органи със специфичната си компетентност да си свършат работата докрай.

Ще върнем забраната в Закона за генно модифицираните храни, увери Костов. Веднъж използвана земя за генномодифицирани храни не може да върната към нормално състояние, смята той. Ще се противопоставим с всички средства, обеща Костов.

Президентът Първанов е огромен длъжник на България по темата за енергийните проекти; той не иска да се анализира въздействието на тези проекти върху енергийната сигурност на България. Безпристрастният анализ ще покаже, че тези проекти ни обвързват безусловно с Русия, категоричен беше Костов. Когато се прояви твърдост спрямо Русия, нещата не изглеждат толкова безнадеждни, още повече, че няма сглобено финансиране. Кой ще дава гаранции и ще изплаща кредитите, попита Костов риторично, отговаряйки - българският данъкоплатец.

Аз съм против "Атака"; не приемам тяхната ксенофобия, категоричен беше лидерът на тъмносините. Времето показва, че не съм човек, който завижда. Трябва да се признае, че "Атака" е тръгнала да извърви своя път, но той е дълъг, защото сред тях има талибани и са още далеч от нормалното поведение.

Видимо е, че ДПС опитва да сключи сделка с ГЕРБ, каза Костов. Поведението на министър Цветанов, когото много уважавам, подаде един знак с делото "Лиана", затваряйки темата. "Лиана" сега е недостъпна за нас, което говори, че вероятно е затворена, завърши Костов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5923 |17.01.2010 Волен Сидеров: Атаката срещу Желева беше организирана . 27| 4685 |17.01.2010 НДСВ: Борисов сърба попарата, надробена от Желева . 22| 5389 |16.01.2010 БСП поиска оставката на Р. Желева като външен министър . 16| 5266 |15.01.2010 Барозу защити Желева, без коментар за знанията й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads