Реклама / Ads
28| 5410 |21.12.2013 НОВИНИ

Костов определи изборите като "некачествен политически процес"

.
Иван Костов Източник: Булфото
Страната ни се управлява без доверие. Парламентарните избори не са дали резултат и това личаи от обстоятелството, че страната не се стабилизира след тях. Изборите са най-мощното средство в условията на демокрация, за да се стабилизира една държава, защото те дават доверие.
 

Това бе становището на бившия председател на ДСБ Иван Костов, който също взе участие в предаването „Годината" на Дарик радио.

По мнение на Костов изборите за Народно събрание през май не са го постигнали, което за него говори, че те са били много некачествен политически процес. Той обаче е посочил именно вота през пролетта за събитие на годината, тъй като е дал надежда за излизане от кризата, породена от предишните управляващи.

Според него общественото доверие към институции като парламента и Министерски съвет е на критично ниски нива и е изпреварено от недоверието.

„Това означава първо, политици, които се боят от ролята, която са поели; второ, администрация, която по никакъв начин не може да бъде дисциплинирана да взема решения и отговорност за тях. Отчайваща история", обяви той.

Въпреки това Костов сподели мнението си, че през последния месец правителството е започнало да се справя с бежанския проблем.

За протестите бившият премиер на страната коментира, че те всъщност за символ на липсата на доверие в управлението, която липса е извела хората на улицата.

„Българите искат да излязат едно на едно с властта, искат да я контролират, знаят, че могат да я контролират на базата на електронните възможности на епохата, интернет, свободата на комуникиране и на информацията. Те искат директно да упражняват този контрол, тя да е отчетна пред тях, искат да я виждат наистина загрижена, а не обслужваща себе си", коментира екстъмносиният лидер.

По думите на Иван Костов протестният потенциал е останал висок и може да избухне при всяка грешка на управлението.

За него искането на народа за реформация изисква нова Конституция.
Политик на настоящата година обаче Костов не можа да посочи. "Несигурността и преживяната политическа криза показват, че няма такова политическо лице, което да сочи положителен изход за страната", смята той.

Костов обяви, че не би се ангажирал повече с политика, а оттеглянето си тази година аргументира с обстоятелствата и личен избор.

Помолен да коментира Реформаторския блок, той посочи, че формулата на обединението - политически съюз, е повече от коалиция. "Това означава трайна коалиция за много избори от тук насетне. Това е едно сравнително добре интегрирано политическо тяло или поне форматът и такъв и това може би ще даде резултат", каза бившият ДСБ лидер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5155 |21.12.2013 Местан: Изборите през май ще покажат доколко е легитимно правителството . 6| 4905 |16.12.2013 Първанов: Протестите в България продължават до евроизборите . 5| 5958 |15.12.2013 Иван Славов: Един знаменит учен беше определил България като държава на духа, Сливен има правото да претендира, че е сърцето й . 20| 5093 |13.12.2013 Станишев и ПЕС подговят евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads