Реклама / Ads
8| 5699 |01.12.2015 НОВИНИ

А. Ковачев за Фрог: Когато у нас имаше Априлски пленум, Турция кандидатстваше за ЕС

.
Андрей Ковачев
Трябва да се отварят преговорните глави с Турция, за да има повече натиск върху страната, заяви за Фрогнюз евродепутатът Андрей Ковачев. Тези 3 милиарда, които ще се дадат, няма да отидат там просто така.
 
Те ще се изплащат постепенно, ще се следи внимателно дали действително отиват за мигрантите, тъй като няма да се налеят в бюджета на Турция. Турция  от 52 години е кандидат за член в ЕС. Когато в България се правеше Априлския пленум, Турция кандидатстваше за членство. Нещо друго - от 2005 година досега, т.е. за 10 години, е затворена една глава от общо 35. Ако продължим с тези темпове, преговорите ще приключат някъде след 200-300 години.

Аз съм против това, сега да се лови от определени хора риба в мътна вода и да се говори колко лоша е Турция. Тя е наш съсед и ние трябва да имаме нормални и добри отношения с нея, трябва да мотивираме турското гражданско общество и турската демокрация да вървят в европейските коловози. Затова смятам, че е добре да отварят и затварят главите с Турция. От сегашна гледна точка Турция не покрива критериите, но това не означава, че не можем да водим преговори с турската страна. Ето защо решението от Люксембург през 2005 г. беше – „преговори с отворен край”, за разлика от преговорите с България, Румъния, Хърватска, напр., с които, след като затвориш всички глави, автоматично следва договор за присъединяване, който се подписва. След като те свършат и за Турция, всички опции са отворени – пълноправно членство или привилегировано партньорство, или друг тип. Какво ще бъде след 20 години, няма как да гадаем, обясни Ковачев.

Форматът за разрешаване на конфликта в Сирия трябва да бъде много широк, а до януари, февруари най-късно трябва да се изясни и кои от т.нар. опозиционни сили в Сирия могат да бъдат приети за участници в политическия живот на единната държава Сирия, каза още Ковачев. И първо това е въпросът – как да остане тя единна. Не може да се дават жертви само заради политическото бъдеще на едно семейство – това на Асад. В тази насока е развитието по Виенските преговори. Когато бях в ООН, на среща с Бан Ки Мун, той също потвърди, че не бива да заглъхва светлината, идваща от Декларацията от Виена, която е много важна. В точка 6 от нея се казва, че ИДИЛ и всички други терористични организации трябва да бъдат унищожени. И големият проблем е да се установи кое движение в Сирия е терористично и кое е умерена опозиция, как да се намери критерият, коментира евродепутатът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10256 |27.11.2015 Само във Фрог: Българин горд с румънската си винетка . 7| 4491 |26.11.2015 Страхил Ангелов пред Фрог: Ердоган ни пълни с бежанци? . 5| 5338 |26.11.2015 Хаджигенов пред Фрог: ГЕРБ игнорират всички проблеми с огромно удоволствие . 13| 6916 |26.11.2015 Октай пред Фрог: ДПС ни въвлича в конфликта между Анкара и Москва, действа под диктовката на Ердоган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads